Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyet Gösteren Fırat Kalkınma Ajansı’nın 2024 döneminde Malatya ve Elazığ’da düzenlediği Siber Vatan Programı, 2025 döneminde Türkiye Siber Vatan Programı adıyla Bingöl Üniversitesi ve Munzur Üniversitesi iş birliğinde Bingöl ve Tunceli illerinde uygulanacaktır. Program ile ülkemizin siber güvenlik uzmanı ihtiyacının karşılanması amacıyla üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerin farkındalıklarını artırmak ve potansiyel yetenekleri tespit ederek eğitim ve yetenek geliştirme faaliyetleri uygulanarak dijital ve siber güvenlik teknolojileri alanında kariyer planlamalarını teşvik etmek ve desteklemek hedeflenmektedir.
Başvuru Bağlantıları:
Bingöl:
https://basvuru.sibervatan.org/bingol-2025-donemi-siber-vatan-programi-moyqfp
Tunceli:
https://basvuru.sibervatan.org/tunceli-2025-donemi-siber-vatan-programi-1msfoj
Başvuru Şartları:
-
Öğrencinin 2024-2025 akademik döneminde Bingöl Üniversitesi veya Munzur Üniversitesi lisans veya ön lisans programlarından birine kayıtlı olması (Bölüm kısıtı bulunmamaktadır.)
-
Öğrencinin bilgi işlem alanında yetenekli, dijital teknolojilere meraklı ve kendini geliştirmeye istekli olması
-
Öğrencinin akademik takvim yılı içerisinde düzenlenecek yüz yüze eğitimleri eksiksiz takip edebilmesi (Eğitimlerde devam zorunluluğu bulunmaktadır.)
-
Öğrencinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması (Adli sicil kaydı olmadığına dair belgenin ibrazı gerekmektedir.)
Programa başvurular yukarıdaki bağlantı linkinden 25 Ekim 2024 Cuma günü saat 23.59’a kadar yapılacaktır. Akabinde Ajansımız tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda, başvurusu kabul edilen öğrenciler Siber Vatan Hackviser platformuna yönlendirilecek olup, kabul sürecinin ardından öğrencilerin 15 günlük bir süre içerisinde çevrimiçi olarak platformdaki eğitim ve görevleri (Linux eğitimi, Network eğitimi ve sınav) tamamlamaları gerekecektir.
Hackviser Platformu üzerinden görevleri eksiksiz tamamlayan öğrenciler sınava tabi tutulacak, içlerinden başarılı olan 40 öğrenci yüz yüze eğitim almaya hak kazanacaktır. Öğrenciler CEH (Beyaz Şapkalı Hacker) Eğitimi, Web Güvenliği Eğitimi ve Tersine Mühendislik Eğitimi olmak üzere üç eğitime katılacak olup, bu eğitimlerin her biri beşer gün ve yüz yüze olacaktır. Eğitimler, Bingöl’de Bingöl Üniversitesi’nde ve Tunceli’de Munzur Üniversitesi’nde gerçekleştirilecektir.
Siber Vatan Programına dâhil olarak teknik eğitimlere ve uygulamalara katılan öğrenciler siber güvenliğin alt temalarında daha derin ve teknik eğitimler için oluşturulan takımlara yönlendirilecektir. Siber Vatan Bootcamp etkinliğinde siber güvenliğin alt temalarında oluşturulan takımlar 10 gün derin ve teknik eğitimler, görev ve uygulamalar, tersine mühendislik çalışmaları, senaryo bazlı tatbikatlar ve yarışmalar yapılmaktadır.
Türkiye Siber Vatan Programı ile ilgili ayrıntılı bilgiye
https://www.sibervatan.org/ adresinden ulaşabilirsiniz.