Malatya'da Yatırım

Nemrut Dağı:  UNESCO un Dünya miras listesinde de bulunan, Malatya’nın Pütürge ilçesi ile Adıyaman’ın Kahta İlçesi sınırlarının kesiştiği yerde bir dağ olan Nemrut Malatya’ya 100 km mesafededir. Komagene Kralı I. Antiochos tarafından yapılmış 8-10 m yüksekliğinde heykel tanrıların bulunduğu dağ ayrıca güneşin batışı ve doğuşunun rengârenk tüm ayrıntılarıyla seyredilebildiği bir yer olması sebebiyle de turizm olarak ilgi çeken bir yerdir.

Aslantepe Höyüğü:  Malatya’ya 6 km uzaklıkta bulunan Höyük, ilk olarak 1933 yılında Atatürk’ün talimatıyla kazılmaya başlamıştır. Yapılan kazılar sonucunda eski Tunç çağından başlamak üzere, Hitit, Helenistik, Roma ve Bizans çağlarına ait tabakalar bulunmuştur. Bölgenin açık hava müzesi olarak değerlendirilmesi çalışmaları sonuç vermek üzeredir.

Ulu Cami:  Malatya’ya 9 km uzaklıktaki Battalgazi ilçesinde bulunan bu cami Selçuklu hükümdarı I. Alaaddin Keykubat zamanında yapılmış ayrıca eyvanlı camilerin Anadolu’daki tek örneği özelliğini taşımaktadır.

Günpınar Şelalesi:  Darende ilçesinde bulunan şelale manzarası, kaynak suları, serin havası ve üç boğum halinde akan şelalesi ile şehrin önemli turistik merkezlerindedir.

Somuncu Baba Camii ve Çevresi:  Darende ilçesi, eski Darende mevkiinde yer alan Somuncu Baba Camii önünde bulunan balıklı havuzu, balıkların çıktığı kuyu ile caminin hemen yanında akan Tohma suyunun geçtiği vadi ve Tohma kenarındaki Kudret hamamı görülmeye değer yerlerdir. Ayrıca Tohma’da RAFTİNG yapma imkanı da bulunmaktadır.

İspendere İçmesi:  Malatya Elazığ yolu üzerinde Malatya ın 28 km doğusunda İspendere köyündedir. Suyu; sindirim sistemi, idrar yolları ve karaciğer hastalıklarına iyi gelmektedir, İl Özel İdaresince yaptırılan bir motel ve gazinosu mevcuttur.

Şire (Kayısı) Pazarı, Bakırcılar Çarşısı, Yeni Cami, Kanalboyu, Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, Kanlı Kümbet, Taşhan, Arkeoloji Müzesi, Sultansuyu Harası, Karakaya Baraj Gölü, Doğanşehir-Polat Damlataş Mağarası, Doğanşehir-Sürgü Takas

şehrin diğer tarihi ve turistik yerlerinden bazılarıdır.

Malatya, İç Anadolu ve Akdenizden gelerek Doğu ve Güneydoğuya yönelen kara ve demiryollarının kavşak noktasıdır.

2023 yılında tamamlanması planlanan Yüksek Hızlı Tren geçiş hattında yer almaktadır.

Yıllık 1 milyon yolcu kapasiteli Malatya Havaalanı dan İstanbul ve Ankara’ya her gün düzenli, İzmir, Antalya ve bazı uluslararası noktlara (Frankfurt, Köln) direkt uçuşlar yapılmaktadır.

Malatyadan İskenderun Limanı 318 km, Mersin Limanı 454 km mesafede olup limanlara demiryoluyla da ulaşım sağlanmaktadır.

Malatyadan Gaziantep 244 km, Sivas 245 km, Diyarbakır 251 km, Kayseri 335 km, Adana 386 km, Ankara 657 km ve İstanbul 1063 km uzaklıktadır.

Yılda 3800 mezun veren 16.500 öğrenciye sahip İnönü Üniversitesi de, 11 fakülte, 4 yüksekokul, 9 meslek yüksekokulu, 4 enstitü, 14 araştırma merkezi ve bir devlet konservatuarı bulunmakta.

Okuma yazma oranı %89,8

İlköğretim, mesleki ve teknik okullarda, öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 15-17 arası, Türkiye ortalamalarına yakın, yeterli eğitim ortamı.

Birçok özel okul, tanınmış ulusal özel okulların şubeleri.

Üniversite giriş sınavları başarı sırasına göre Türkiye’de 9. sırada.

5 yıldızlı oteller

Türkiye in en büyükleri arasında yer alan Alışveriş Merkezleri (AVMler)

Geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Malatya Film Festivali

Kongre ve Kültür Merkezi

Fuar Alanı, her yıl düzenli olarak organize edilen ulusal fuarlar (Sanayi ve Tic Fuarı, Tarım Fuarı)

20 kütüphane, 8 sinema salonu, 5 müze

Devlet Tiyatroları

Yaygın park ve rekreasyon alanları

Alternatif turizm imkanları, kayak - rafting - yamaç paraşütü - dağcılık alanları

700 civarında dernek ve STK

Malatya’da her 100.000 kişiye 303 hastane yatağı düşmektedir, bu oran 262 olan Türkiye ortalamasının üstündedir.

Malatya’da çalışan sağlık görevlileri sayısı 2.994 kişi olup TRB1 bölgesinde en fazla sağlık görevlisi bulunan ildir.

İnönü üniversitesi bünyesinde 1996 yılında hizmete açılan Turgut Özal tıp merkezi, 880 yatak kapasitesi, 120 yoğun bakım yatağı ve 26 adet son teknoloji ile donatılmış ameliyathaneye sahiptir. Kemik iliği ve göz kornea nakli hizmetlerini sunan, karaciğer naklinde Avrupa ve dünya sıralamasında en önlerde yer alan Turgut Özal Tıp Merkezi, böbrek ve kalp nakilleri de yaparak önemli bir organ nakli merkezi olmayı hedeflemektedir. 2010 yılında faaliyete giren yanık ve kanser tedavi üniteleri ile bölgenin en önemli sağlık ihtiyaçlarını karşılayan tıp merkezi, bölgenin sağlık açısından önemli bir çekim merkezi olmasını ve bu sayede gerçekleşecek sağlık turizmi ile önemli bir gelir kaynağının oluşmasını amaçlamaktadır.

Devlet ve Üniversite hastanelerinin yanı sıra Malatyada 10 adet de özel hastane bulunmaktadır.



Copyright © 2016 www.fka.gov.tr Tüm Hakları Saklıdır