Malatya’da Sanal Simülasyon Laboratuvarı Kuruluyor
Fırat Kalkınma Ajansı Turizm ve Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında başarılı bulunan İnönü Üniversitesi’nin “Elektrikli Araçlar ve Kaynak Teknolojileri Sanal Simülasyon Laboratuvarı Projesi” düzenlenen törenle imzalandı.

İnönü Üniversitesi Rektörlük Toplantı Salonunda düzenlenen imza törenine, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu, Malatya OSB Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Cemal Koyunoğlu, akademik personel ile ajans uzmanları katıldı.

Törende konuşan FKA Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu, Fırat Kalkınma Ajansı’nın TRB1 Bölgesinin (Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli) sürdürülebilir kalkınmasını sağlamak üzere kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, gerçek ve tüzel kişilere toplam 801 proje kapsamında hibe desteği sağladığını anımsattı.

Yoğunlu, destek alan kurum ve kuruluşların eş finansmanı dâhil bölge ekonomisine 2020 yılı fiyatlarıyla yaklaşık 705 milyon lira civarında yatırım bütçesinin kazandırıldığı belirterek, bu projelerde Fırat Kalkınma Ajansı tarafından yaklaşık 420 milyon lira hibe desteği sağlandığını söyledi.

Fırat Kalkınma Ajansı 2010 yılından bu yana Malatya’da 310 adet projeye hibe desteği sağladığını dile getiren Yoğunlu, “Destek alan kurum ve kuruluşların eş finansmanı dâhil Malatya ekonomisine 2020 yılı fiyatlarıyla yaklaşık 274 milyon lira civarında yatırım bütçesinin kazandırıldığı bu projelerde Fırat Kalkınma Ajansı tarafından yaklaşık 163 milyon lira hibe desteği sağlanmıştır” diye konuştu.

Yoğunlu, İnönü Üniversitesi ile yürütülecek olan ve 9 aylık uygulama süreci bulunan Elektrikli Araçlar ve Kaynak Teknolojileri Sanal Simülasyon Laboratuvarı Projesi’nin 775.142,00 TL olan toplam bütçesinin 581.356,50 TL’sinin Fırat Kalkınma Ajansı tarafından hibe olarak karşılanacağını ifade ederek, şöyle konuştu:
 
“Nitelikli İstihdam Sağlanması Hedefleniyor”
 
“Proje kapsamında alınacak makine-ekipman ve yazılımla, İnönü Üniversitesi Malatya OSB Meslek Yüksekokuluna 2 istasyon içeren Elektrikli Araç Bakım ve Montaj Simülasyonu ile 2 istasyon içeren Kaynak Simülasyonu kazandırılarak mesleki eğitimde yenilikçi eğitim modellerinin kullanılması amaçlanmaktadır. Simülasyon tabanlı teknolojik eğitimler sayesinde sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli elektrikli araç teknikeri ile kaynakçı yetiştirilmesi planlanan proje ile uzun vadede Malatya ilimizin üretim, yenilikçilik ve potansiyelinin geliştirilmesi ve nitelikli istihdam sağlanması beklenmektedir. Projenin ülkemize, bölgemize ve ilimize hayırlı olmasını diliyorum.”

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ise projenin hayırlı olması temennisinde bulunarak, şunları kaydetti:

“Bu proje kapsamında kurulacak sanal simülasyon laboratuvarları ile ülkemizde ilk kez İnönü Üniversitesi Malatya OSB Meslek Yüksekokulunda açılarak 40 öğrenci ile eğitim -öğretim faaliyetine başlayan Hibrit ve Elektrikli Araçlar Teknolojisi programı ve yine üniversitemiz bünyesinde ilk kez açılarak 68 öğrencisi ile eğitim-öğretimini sürdüren Kaynak Teknolojisi Programlarımızın eğitim faaliyetlerinin büyük bir kısmı bu laboratuvarlarda sanal ortamda simülasyonlarla yürütülecektir.”

Konuşmaların ardından Elektrikli Araçlar ve Kaynak Teknolojileri Sanal Simülasyon Laboratuvarı Projesi Kızılay ve Yoğunlu tarafından imzalandı.
 
İçerik Görselleri



Copyright © 2016 www.fka.gov.tr Tüm Hakları Saklıdır