Malatya’da Afrika Kıtası Fırsatları ve Fas Semineri Düzenlendi
Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) ile Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından "Afrika Ülkeleri Pazar Fırsatları ve Fas" konulu seminer düzenledi.

Malatya TSO toplantı salonunda düzenlenen seminerde Dış Ticaret Ateşesi Gökhan Üsküdar tarafından iş adamlarına Afrika pazarı hakkında bilgiler verildi.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası 15 Temmuz Şehitleri Meclis Salonunda düzenlenen seminere Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)  Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu ile işadamları ve yatırımcılar katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Abdulvahap Yoğunlu, kurum olarak ülkenin belirlediği hedefler doğrultusunda sosyal ve ekonomik kalkınmayı arttırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Bu hedeflere gitmenin en önemli yolunda ise üretim ve istihdamdan geçtiğini belirten Yoğunlu, “Malatya’da Organize Sanayi Bölgesinde ki yatırımlar artık 6. bölge desteklerinden yaralanıyor. 2018 yılında 85 adet yatırım teşvik belgesi verildi. Bununla birlikte 701 milyon yatırım gerçekleşti ve buda ek olarak ilave 7 binin üzerinde istihdam demek” dedi.

Yoğunlu, Afrika’nın bazı ülkelerin erken keşfettiği bir ticari bölge olduğuna değinerek, “Bizlerinde son zamanda keşfettiği bir kıta olan Afrika’da 10 yılda ticari ilişkilerini geliştirdik. 1 trilyon dolar ticari hacmi olan Afrika’da 500 milyar dolar dış alım gerçekleştiriyor. Türkiye ile Afrika arasında 21 milyar dolarlık bir ticari hacim oluştu. Bunun 16 milyar doları ise ihracattan oluşuyor. Malatya olarak Afrika pazarındaki payımızı artıracağımıza inanıyorum” ifadelerine yer verdi.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ise ihracatın önemine vurgu yaparak, şöyle konuştu:

“75-80’li yıllarda Malatya’nın ticari ekonomisi Gaziantep’ten daha ileri sevideydi. Ama geçmişten bu yöne oradaki yönetim kadrosu, siyaset, bürokrasi, vizyonu olan insanlar, STK’lar, işadamları birbirleri ile sinerji oluşturarak bugün yıllık ihracat rakamını 10 milyar doların üzerine taşıdı. Bizim Malatya’nın ise yıllık 350 milyon dolar bandında. Bizim dolayısıyla Gaziantep’ten ve diğer büyüyen illerden hiçbir farkımız yok. Bunun bilincindeyiz. Biz şehrimizi daha ileri bir seviyeye taşıma adına 4 yıllık görev süremizde bu vizyonda çalışacağız.”
Bunu başarmamak için hiçbir sebeplerinin olmadığını kaydeden Sadıkoğlu, “İhracatın geliştirilmesi için hamlelerin en önemlisi olan Dış Ticaret Birimini önümüzdeki 1 ay içerisinde kuruyoruz. Bakanlığa bağlı olacak, herhangi bir problem de sizlerin sorunu direk bakanlığa iletecek. İlin ihracatının artırılması konusunda destek sunulacak.”

Açılış konuşmalarının ardından ‘Afrika Ülkeleri Pazar Fırsatları’ konulu seminere geçildi.  Dış Ticaret Ateşesi Gökhan Üsküdar, Afrika’nın nüfus ve ekonomisi ile ilgili detaylı bilgiler sunduktan sonra ihracata yönelik bilgiler verdi. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 17’isini oluşturan Afrika kırasındaki 54 ülkenin dünya ticaretinin yüzde 2,5’unu oluşturduğunu söyledi.

Afrika denilince 3 bölgenin akla geldiğini kaydeden Üsküdar, “Afrika’daki en büyük ithalatçı ülkeler, ekonomik büyüklüklerine paralel olarak Güney Afrika Cumhuriyeti, Mısır, Cezayir, Fas, Nijerya’dır. Burada petrol ihracat eden ülkeler ön planda. Afrika temel olarak doğal kaynakları ihraç eden bir kıta. Bunun en büyük payı petrol ve doğalgaz. Arkasından değerli madenler, ormancılık ürünleri ve tropikal meyveler var. İthalata mal bazında bakıldığından hemen hemen sanayi ürünlerini ithal ediyor. Otomobilden tekstile ve işlenmiş gıda ürünlerine kadar birçok ürünü ithalat ediyor” diye konuştu.

Afrika’da sömürgeci sistemi kuran ülkelerin pazara en hakim ülkeler olduğunu dile getiren Üsküdar, “Son 10-15 yılda bu çok değişti. Avrupa ülkelerinin pazarları azalıp, Asya, Türkiye, Hindistan ve Brezilya gibi hızlı gelişmekten olan yeni ülkelerin piyasaya girmesi ile dengeler de biraz değişti. Şu anda Türkiye'de bu noktada çok önemli bir yere geldi. Bugün Afrika ithalatında ilk 10’a girdik. Eskiden ilk 20’de bile yoktuk. Bugün 6 ülkeden bir tanesi oldu. Çin gibi ülkeler paylarını bizden kat ve kat hızlı artırdılar ama Türkiye ihracatını son 20 senede Afrika pazarına en fazla artıran 4 ülkeden birisi. Tüm Almanya’nın Afrika’ya ihracatından daha fazla Türkiye bugün Afrika’ya ihracat yapıyor. Japonya ve Güney Kore’yi geçmiş vaziyetteyiz. Bizim rekabet ettiğimiz ülkelerden en büyüğü Çin. Onun dışında da Fransa var” ifadelerini kullandı.
İçerik Görselleri



Copyright © 2016 www.fka.gov.tr Tüm Hakları Saklıdır