Malatya ve Elazığ'da Geleceğim Mesleğim Konferansları Düzenlendi
Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü ve Kalkınma Ajanslarının istişareleri sonucunda 2019 yılı teması olarak belirlenen “Mesleki ve Teknik Eğitim” konusu kapsamında Malatya ve Elazığ’da “Geleceğim, Mesleğim” Konferansları düzenlendi.

Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) ve Malatya ve Elazığ İl Milli Eğitim Müdürlükleri koordinasyonunda, mesleki ve teknik eğitime affedilen değerinin artırılması hedefi ile mesleki eğitimin önemini vurgulamak, meslek liselerine kayıt yaptıran öğrenci sayısını arttırmak ve mesleki eğitimdeki kariyer imkânlarını tanıtmak amacıyla düzenlenen konferanslar 12 Haziran 2019 Çarşamba Günü Malatya’da, 13 Haziran 2019 Perşembe Günü Elazığ’da gerçekleştirildi.

Malatya’daki konferansa, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Ata Sadıkoğlu,  Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, Malatya İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, öğrenciler, veliler ve öğretmenler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konferansın açılış konuşmasını yapan Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, konferans kapsamında mesleki ve teknik okullar ile velileri ve öğrencileri buluşturduklarını belirterek, “Mesleki ve teknik okullarımızın çocuklarımıza, gençlerimize sunacakları fırsatları tanımak ve tanıtmak için buradayız” dedi.

Yoğunlu, Türkiye’deki ilk ve orta öğretimdeki genç nüfusun Avrupa Birliği’nin 20 ülkesinden daha fazla nüfusa tekabül ettiğine değinerek, şöyle konuştu:

“Bu genç nüfus ülkemiz için çok önemli bir varlık ve zenginlik. Gençlerimizi 2023 ve 2050 hedeflerimiz doğrultusunda, uluslararası standartlara ve evrensel mesleki eğitim kriterlerine göre yetiştirmemiz gerekiyor. Bu kamu kurumlarımızın, velilerimizin, sivil toplum örgütlerimizin en önemli görevlerinden bir tanesi.  Mesleki eğitim meselesi, ülkemizin kalkınmasında sosyal ve ekonomik refahının artırılmasında stratejik bir konumda. Bundan dolayı gerek merkezi hükümetimiz, gerekse bizlerinde için de yer aldığı yerel aktörler tarafından, mesleki ve teknik eğitim ile nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi hususunda önemli çalışmalar yürütülmekte.”

Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğünün liderliği ve koordinasyonunda,  Türkiye genelindeki 26 kalkınma ajansının sahada yaptıkları çalışmalar, özel kurum ve sivil toplum kuruluşları ile yaptıkları istişareler sonucunda “Geleceğim, Mesleğim” sloganıyla mesleki ve teknik eğitiminin 2019 Kalkınma Ajansları teması olarak belirlendiğinin altını çizen Yoğunlu, şunları kaydetti:

“Öncelikle şunun altını çizmek istiyorum, mesleki eğitim, çocuklarımızın geleceğine ve kariyerine yön verilmesi bağlamında erken dönemlerde planlanması ve çocuklarımıza ve gençlerimize rehberlik edilmesi gereken çok önemli bir konu. Başta rehber öğretmenleri olmak üzere eğitimcilerin bu noktada gerekli yönlendirmeleri yapması, velilerin ise dünyadaki yeni gelişmeleri takip etmesi önem arz ediyor. Fırat Kalkınma Ajansı olarak yaptığımız saha çalışmalarında, nitelikli personel arzının iş dünyasının en önemli problemlerinden biri olduğunu gözlemledik.  Ailelerimizin mesleki ve teknik liselere çocuklarını yönlendirme noktasındaki çekinceleri olduğunu gördük. Bu çekinceleri ortadan kaldırmak adına meslek okullarımız tarafından yapılan çok değerli uygulamaları ve projeleri görmenizi istedik. Bugün 13 tane meslek lisemizin projelerini mesleki ve teknik lise adayı öğrencilerimize ve velilerine tanıtacaklar. Mesleki ve teknik eğitimin önemine yürekten inanıyoruz. Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü'nün belirlediği çerçeve kapsamında ilgili kurumlarımızın mesleki eğitime yönelik çalışmalarına katkı vermeye hazır olduğumuzu bildiriyoruz.”

Malatya İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı da geçen yıl 2,5 milyona yakın öğrencinin üniversite sınavlarına girdiğini bu yıl ise 3 milyona aşkın öğrencinin üniversite sınavlarına girmesini bekledikleri kaydetti.

Tatlı, günümüzde mesleki eğitimin yanında meslek edinmenin de çok önemli olduğunu belirterek, “Şu anda Milli Eğitim Bakanlığı'nın örgün eğitim kurumlarında 17 milyon öğrenci var. 17 milyon öğrenci birçok Avrupa ülkesinin toplam nüfusundan çok daha fazla. Türkiye'de 17 milyon öğrenci var. Danimarka'da 700 bin öğrenci varken Türkiye'de 1 milyonu aşkın öğretmen var. Nitelikli, bilgili piyasasının istemiş olduğu niteliklere uygun bireyleri yetiştirecek şekilde eğitimci insan kaynağımızı yetiştirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ise daha üretken, teknolojisi ile öne çıkan ülkelerin mesleki ve teknik eğitime ağırlık vermiş ülkeler olduklarını söyledi.

Sadıkoğlu, meslek liselerine giden öğrencilerin aynı zamanda İngilizce bilmeleri gerekliliğinin de altını çizerek, “Birçok sanayi kuruluşlarında kullanılan makinelerin çoğu, üzülerek söylüyorum, ithal geliyor; işin ehli olabilmek ve makine kullanım kitapçıklarında yazılanları anlayabilmek için mesleki eğitim alan öğrencilerimizin İngilizce bilmesi gerekir” dedi.

Programın 2. bölümüne LC Waikiki Üretim ve Yatırım Direktörü Fatma Ak’ın iş dünyası perspektifi ile mesleki eğitimi ele aldığı sunumuyla başlandı. Daha sonra İŞKUR İş ve Meslek Uzmanı tarafından Meslek Lisesi mezunlarının işgücü piyasasındaki sahip olduğu avantajların ele alındığı sunum gerçekleştirildi.

Konferans meslek lisesi mezunlarının sanayi alanında istihdamına yönelik Ticaret Sanayi Odası Meclis Üyesi Erdal Uslu’nun konuşmasıyla sona erdi.

Program sonunda katılımcılar ve konuşmacılar tarafından mesleki ve teknik liselerinin başarılı projelerin tanıtımlarının yapıldığı stantlar gezildi.

13 Haziran 2019 tarihinde Elazığ’da gerçekleştirilen konferans programı, 100. Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden oluşan folklor ekibi ve mehteran takımının gösterisiyle başladı.

Mesleki eğitimi tanıtıma yönelik sinevizyon gösterimi ile devam eden programda, ortaokul son sınıf öğrencileri ile velilere meslek liselerini tanıtan ve ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünü yetiştirecek olan mesleki ve teknik liselerinin önemini konu alan sunumlar gerçekleştirildi.
Konferansa, Elazığ İl Milli Eğitim Müdürü Feyzi Gürtürk, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, Elazığ TSO Başkan Vekili Mustafa Tavuş, Eğitim-Bir-Sen Elazığ Şube Başkanı İbrahim Bahşi, Fırat Üniversitesi Öğretim Üyeleri, STK temsilcileri ve teknik Liselerinin Müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.

Meslek liselerinin iş dünyasıyla bağlantılarını geliştirmek amacıyla 2019 yılında Kalkınma Ajansı, Milli Eğitim Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası ve İŞKUR ile ortak çalışmaların yapılacağını ifade eden Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, “Mesleki eğitim konusu ile ilgili olarak iş ve eğitim dünyasının değerli temsilcilerini öğrencilerle buluşturuyoruz. Program kapsamında mesleki ve teknik eğitim liselerimizin projelerini ve öğrencilerimize sunacağı fırsatları tanıma fırsatımız olacak.” şeklinde konuştu.

Mesleki eğitimin önemine değinen İl Milli Eğitim Müdürü Feyzi Gürtürk da şunları kaydetti:

“Eğitimin temel amaçları arasında, öğrencilerin ilgi alanlarının ve kişilik özelliklerinin ortaya çıkarılması ve öğrencilerin meslekleri tanıyarak, seçeceği mesleğe uygun eğitim için yönlendirilmesi mevcuttur. Dolayısıyla, öğrencilerin kendi ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bir mesleğe veya öğretim kurumuna yönlendirilmesi, eğitim sisteminin olmazsa olmazlarındandır. Mesleki eğitim, temelde iki amaca yöneliktir. Bu iki amaç genç insanlara başarılı bir meslek yolu hazırlanması ve ekonomiye nitelikli işgücü yetiştirilmesi olarak sıralanabilir.” ifadelerini kullandı.

LC Waikiki Üretim ve Yatırım Direktörü Fatma Ak ve Mert DÖKÜM Elazığ Fabrika Müdürü Burak Altıparmak, iş dünyasının mesleki eğitim konusundaki bakış açısını ve iş fırsatlarını ele alan sunumlarını gerçekleştirdiler.
 
Daha sonra Elazığ Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki ve Teknik Eğitim Şube Müdürü Metin Özgen, meslek liselerinin eğitim politikalarındaki mevcut durumu ve üniversiteye giriş sınavında sağladığı avantajları katılımcılara anlattı.
  
Konferansın son bölümünde Fırat Üniversitesi öğretim görevlileri Eğitim Fakültesi Eğitim Yönetimi Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Tuncay Yavuz Özdemir, Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Prof. Dr. Yasin Varol, Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Prof. Dr. İbrahim Türkoğlu ve Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Prof. Dr. Orhan Çakar’ın,  mesleki eğitimin kariyerlerine ve özel yaşantılarına katkılarının anlatıldığı konuşmaları yer aldı.

Konuşmaların ardından Mesleki Ve Teknik Anadolu Liseleri tarafından hazırlanan proje sergisi ziyaret edilerek meslek lisesi öğrencilerinin yürüttükleri başarılı proje çalışmaları incelendi.
 


Copyright © 2016 www.fka.gov.tr Tüm Hakları Saklıdır