Kuru Kayısıda Lisanslı Depo İçin İmzalar Atıldı
Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında daha önce Malatya Ticaret Borsası, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası ile Fırat Kalkınma Ajansı arasında destek sözleşmesi imzalanan  “Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk Projesi”nin lisanslı depo işletmeciliği protokolü kapsamında LİDAŞ A.Ş. ile Malatya Ticaret Borsası arasında imza Töreni düzenlendi.

Malatya Ticaret Borsası tarafından düzenlenen "Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk Protokolü İmza Töreni”ne, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya Valisi Ali Kaban, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü İsmail Kımıloğlu, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Toprak Mahsulleri Ofisi ile TOBB ortaklı LİDAŞ A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Toplu, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Abdulvahap Yoğunlu ve davetliler katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Malatya Ticaret Borsasının 2017-2020 stratejik planıyla 2023’e hazırlandığını belirterek, “Bu kapsamda satış salonu olan, akredite laboratuvarı ve lisanslı depoculuğun var olduğu bir ürün borsası olmayı hedefliyor. Bugün dünyanın kuru kayısı üretiminin yüzde 85’ini karşılayan ve bunu tüm kıtalara ihraç eden Malatya’nın elektronik borsacılık ile kayısı fiyatında istikrar sağlama adına uluslararası bir ürün borsası olma öncelikli ve birinci hedefimizdir. Borsamız, kuru kayısının piyasaya arzında alıcı ve satıcının uluslararası buluşma noktası olacaktır” dedi.

Türkiye Odaları ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da Malatya’ya hayırlı bir iş geldiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Sayın bakanımız, bakan olduktan sonra mişmişin lisanslı deposunun kurulması için büyük çaba sarf etti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızla da belli bir uzlaşma sağlandı ve burada hayırlı bir işe imza atacağız. Toprak Mahsulleri Ofisi, TOBB LİDAŞ Şirketi ve Malatya Ticaret Borsamızın da katkıları ile Fırat Kalkınma Ajansının da katkısıyla Malatya’mız da Türkiye’nin ilk lisanslı deposunun açılışını yapacağız. Bunun ilk kuruluş sözleşmesini yapacağız. İnşallah Allah bizlere temelini atmayı ve açılışını yapmayı da nasip etsin. Kayısının bundan sonra depolama sorunu bitecek. Kayısının sağlıklı ortamlarda depolanması imkânı sağlanacak ve bedava sağlanmış olacak.”

Malatya Valisi Ali Kaban da Malatya’da görev yaptığı süre zarfında kayısın Malatya için ne kadar önem arz ettiğini yaşayarak gördüklerini kaydederek, “Bu süre içerisinde kayısıyla ilgili yapılabilecek çalışmalar hususunda sayın bakanımızın çok büyük gayretlerini gördük. Özellikle lisanslı depoculuk konusundaki çalışmaları ve desteklerinden dolayı kendisine teşekkürlerimizi ve saygılarımızı sunuyoruz. Lisanslı depo çalışmasının oluşmasında özellikle bir tarafta ticaret borsamız, bir tarafta büyükşehir belediyemiz var. Mutfağında da kalkınma ajansımız bulundu. Bu anlamda kalkınma ajansından, büyükşehir belediyesinden ve ticaret borsasından emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise Malatya'da lisanslı depoculuk sistemine kayısının da girmesi noktasında özel bir çalışma yürüttüklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Türkiye, dünya yaş ve kuru kayısı üretiminde birinci sırada yer almaktadır. TÜİK verilerine göre 2017'de yüzde 35'lik artışla ülkemizde toplam 985 bin ton kayısı üretimi sağlanmıştır. Sadece Türkiye değil, artık tüm dünya biliyor, Malatya en önemli kayısı üretim merkezidir. Üretim elbette önemli ama esas önemli olan ürettiğini satabilmek. 'Ürettiğiniz değil satabildiğiniz ürün sizin' derler, gerçekten de Malatya için kayısının pazarlanması ve satılması bu anlamıyla çok önemli. Üretim ile pazarlama birbirinin ayrılmaz parçalarıdır. Kayısıda arz ve talebe baktığınızda, arz iki ayla sınırlı ama talebi 12 aya yaymak gerekir. Bu noktada lisanslı depolar çok önemli. Buğdayın, fasulyenin, nohutun, pamuğun, zeytinin dışında kayısının da lisanslı depoculuk kapsamına alınması önemli."

Lisanslı depoculuğun önemine dikkati çeken Tüfenkci, "Bugüne kadar 123 şirkete Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak kuruluş izni verdik. 2011'de 20 bin tonla başladığımız lisanslı depoculuk sisteminde bugün 1 milyon 838 bin 200 tonluk kapasiteye ulaştık. Lisanslı depolara buğday ile başladık şimdi zeytin, pamuk, Antep fıstığı, kayısı dahil geniş yelpazeye taşıdık. Tarım ticaretinde lisanslı depolar çok önemli. Onun için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığıyla beraber çalışarak lisanslı depo kapasitesini artırmaya devam ediyoruz." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk Protokolü imzalandı.

Projenin bütçesi 18.886.818,00 TL olup 12.000.000.00 TL’si Kalkınma Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır.

Projenin fikir aşamasından fizibilite çalışmalarının tamamlanması aşamasına kadar tüm süreçlerde Fırat Kalkınma Ajansı tarafından koordinasyonu sağlanan projenin 2019 yılı içerisinde tamamlanarak faaliyete geçirilmesi hedefleniyor.  
 
  
İçerik Görselleri



Copyright © 2016 www.fka.gov.tr Tüm Hakları Saklıdır