Kayısının Başkentinde “Kayısı Hasadı Fotoğraf Maratonu” Etkinliği
Dünya kayısı başkenti Malatya’da Fırat Kalkınma Ajansı ve Battalgazi Belediyesi tarafından Malatya Fotoğraf Sanatı ve Sinema Sanatı Derneği (MAFSAD) iş birliği ve Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) destekleriyle  “Battalgazi Kayısı Hasadı Fotoğraf Maratonu” konulu ödüllü fotoğraf yarışması düzenlendi.

Battalgazi ilçenin kültürel, tarihi ve doğal zenginliğini gözler önüne sermek ve Malatya’nın simgesi haline gelen kayısının tanıtımına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen ve dört gün süren etkinlik siyah beyaz ve renkli olarak iki kategori üzerinden gerçekleştirildi.

Etkinlikte 18 yaş üstü amatör veya profesyonel tüm fotoğrafçılar dört günlük süre zarfında Malatya’nın tüm güzellikleri ve Türkiye’nin Avrupa Birliği nezdinde coğrafi işaret tesciline sahip olan kayısısının hasadı, kurutulması, pazarlaması gibi işlemleri fotoğrafladı.

Düzenlenen etkinlik programına,  Battalgazi İlçe Kaymakamı Abdul Kadir Duran, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu, Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, Battalgazi Belediye Başkan Yardımcıları, Battalgazi Belediyesi Meclis üyeleri, çok sayıda fotoğraf sanatçısı ve vatandaşlar katıldı.

Etkinlik  programında konuşan Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu, ajans olarak güzel bir yarışmaya paydaş olarak katılım sağladıklarını belirterek, “Battalgazi Belediyemiz ile bu yarışmayı düzenlemekteki temel amacımız; ekonomimizin temeli olan kayısı ürününü tüm dünyada tanıtmak ve Malatya’nın güzelliklerini gözler önüne sermek. Ajans olarak eş zamanlı birçok turizm ve tanıtım faaliyeti yürütüyoruz. Malatyamızın en önemli değeri olan kayısının her hali insanları Malatya’ya çekmek için kendine has güzelliklere sahip. Kayısı çiçeği festivalinde de yer alarak kayısının çiçek halinden başlayarak kayısı odağında Malatya'yı tanıtmaya devam ediyoruz. Kayısı hasadı da deneyim turizminin önemli bir parçası olabilir. Bölge dışındaki insanların çok ilgisini çeken ve ekoturizmin bir parçası olan kayısı hasadı deneyimini bu etkinlik vasıtasıyla da ülkemize tanıtılmaya çalışılmaktadır. Katılımcılarımızın sayesinde bunu başaracağımızı düşünüyorum. Yarışmacı arkadaşlarımıza başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder de birçok medeniyete ev sahipliği yapan Battalgazi’deki güzellikleri, fotoğraf severlerin yaşayacağını ve yaşatacağını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Çektikleri fotoğraflar ile ulusal ve uluslararası alanlarda Malatya’mızı, Battalgazi’mizi ve kayısımızı tanıtarak, tarihe notlar düşecekler. Battalgazi’mizde bulunan tarihi zenginlikleri ve kayısımızı, uluslararası platformlara taşımak istedik. Kayısımızı anlatmaya gerek yok. Kayısı denilince akıllara gelen ilk yer Malatya’mızdır. Biz kayısının geçtiği evrelerini daha ileriye götürmek istedik. Fırat Kalkınma Ajansı tarafından Malatya Fotoğraf Sanatı ve Sinema Sanatı Derneği işbirliği ile düzenlediğimiz bu yarışmayı, Battalgazi’nin güzelliklerini herkesin görmesi ve keşfetmesi için birer fırsat olarak görüyoruz.”

Kayısının dünya çapınca bir marka olduğunu vurgulayan Battalgazi İlçe Kaymakamı Abdul Kadir Duran ise, “Öncelikle kayısının hasadı ile alakalı düzenlenen bu organizasyondan dolayı emeği geçen Battalgazi Belediyemize ve paydaşlarına teşekkür ediyorum. Malatya kayısısı, dünya çapınca bir markadır. Kayısı tadında bir yarışma ve program olacak. Böyle bir programın düzenlenmesinden dolayı çok mutlu oldum. Bu program sayesinde diğer illerden katılımcılar ile bir kültür alışverişi olacak” ifadelerini kullandı.

Dereceye Giren Fotoğraflar

Dört dün boyunca birbirinden eşsiz fotoğraf karelerinin çekildiği yarışmada jüri değerlendirmesinin ardından yarışmaya Ordu’dan katılan Yılmaz Karaca, patik yapımını konu alan fotoğrafıyla birinci olurken yarışmaya Malatya’dan katılan Yusuf Karaoğul ise UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne aday Arslantepe Höyüğü’nün ön kısmında çektiği ve kayısı kurutulmasını konu alan fotoğrafıyla ikinci oldu.

Yarışmaya Mersin’den katılan Veli Dölek ise kayısının kurutulmasını konu alan ‘Kayısı Güzeli’ fotoğrafıyla üçüncü oldu.

Konya’dan gelen Levent Ateş ise Arslantepe Höyüğü içerisindeki tarihi figürleri konu alan fotoğrafı ile Fırat Kalkınma Ajansı’nın özel ödülüne layık görüldü.

Yarışmaya Konya’dan katılan Seyit Konyalı, Batman’dan katılan Orhan Kartal ve Levent Ateş ise Jüri mansiyon ödüllerini almaya hak kazandı.
İçerik Görselleri



Copyright © 2016 www.fka.gov.tr Tüm Hakları Saklıdır