Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri’nin Başkanlığında Elazığ’da “Bölgesel Gelişme Ekseninde Afet Öncesi Planlama ve Değerlendirme” Toplantısı düzenlendi.
Ajansımız koordinasyonunda Elazığ Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) düzenlenen toplantıya, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri V. Fatih Pişkin, Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Oktay Güven, Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Lütfi Altunsu, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Onur Adıyaman, Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah Güç, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Onur Yıldız, İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Skreteri Burhan Akyılmaz, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Başkanı Adnan Demir ile kalkınma ajansları uzmanları katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan 6.8 şiddetinde meydana gelen depreme ilişkin bilgilendirme yaparak, Elazığ Sivrice Depremi Afet Sonrası Tespit ve Öneriler konulu sunumu gerçekleştirdi.
Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri ise merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan 6.8 şiddetinde meydana gelen depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet yaralılara acil şifalar diledi.
Yeniçeri, Kalkınma Ajanslarının faaliyet yelpazesinin çok geniş olduğunu belirterek, ajansların deprem, sel ve benzeri afetler ile mücadelenin bölgesel gelişmenin önemli unsurları olduğunu ifade etti.
Ajansların kuruldukları bölgelerde öncü ve kurmay kurumlar oluğunun altını çizen Yeniçeri, “Her ajansın kendi bölgesinde kendi öncelikleri doğrultusunda afet konularına çalışması ve diğer konulara destek vermesi gerekmektedir. Bu ancak deprem olduğunda, sel götürdüğünde akla gelecek şeyler olmamalı. Afet öncesi önemli bir planlama çalışması yapmak gerekiyor. Ajans anlayışıyla bu tür konulara nasıl değinilmeli, nasıl tavır almalı, nasıl politika ve araç geliştirmeliyiz bunları istişare edelim dedik. Bunların birçoğunu zaten yapıyoruz o anlamda toplantıyı organize ettik” diye konuştu.
Yeniçeri, toplantının hayırlara vesile olması temennisinde bulunarak, “Buradan çıkacağımız yol haritasında bize yol gösterecek birtakım şeyler yakalarız diye ümit ediyorum” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Planlanama, Programlama ve Koordinasyon Birim Başkanı Candan Umut Özden tarafından ‘Dünyada ve Türkiye'de Afet Riski Azaltma Politikaları ve Doğu Marmara Pratiğini’; Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Proje Uygulama Birim Başkanı Aziz Onur Aladağ tarafından ise MARTEST-Marmara Deprem Test ve Araştırma Merkezi GDP Hazırlığı sunumu gerçekleştirildi.
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray da “2011 Van Depremi Tecrübe Paylaşımı” Sunumunu gerçekleştirdi.
Çukurova Kalkınma Ajansı Adana Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Murat Torun ise Çukurova Kritik Altyapı Risk Değerlendirme Projesi'ni sundu.
Toplantı destek mekanizmaları ve sonuç odaklı programların afet ve acil durum ekseninde değerlendirilmesiyle sona erdi.