Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyet gösteren Fırat Kalkınma Ajansı tarafından Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği ile yürütülen TRB1 Bölgesindeki Dezavantajlı Kişilerin İş Gücüne Sürdürülebilir Entegrasyonu Operasyonunun Kapanış Konferansı düzenlendi.
Elazığ’da düzenlenen konferansa Elazığ Vali Yardımcısı Armağan Yazıcı, Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu, Kalkınma Ajansları Koordinasyon Daire Başkanı Abdulvahap Yoğunlu, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreter V. Mehmet Şirin Budancamanak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Uğur Güneş, AB Türkiye Delegasyonu İnsani ve Sosyal Kalkınma Bölümü Program Yöneticisi Melahat Güray, bölge üniversitelerinin rektör yardımcıları, sanayi ve ticaret odaları ile meslek odalarının temsilcileri, bölge kuruluşlarının, mahalli idarelerin ve kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, STK temsilcileri, iş dünyası ve vatandaşlar katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreter V. Mehmet Şirin Budancamanak, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda ulusal plan ve politikalarla uyumlu bir şekilde bölgedeki insan kaynağının geliştirilmesine yönelik önemli faaliyetler yürüten Fırat Kalkınma Ajansının, bölge planında tespit edilen temel öncelik alanlarına yönelik sonuç odaklı programlar ve önemli projeler hayata geçirdiğini ifade ederek, “Bölgemizde ekonomik kalkınmanın sağlanması amacıyla çalışmalar yürüten Ajansımız sosyal ve beşeri sermayeyi geliştirmeye yönelik olarak ta çok önemli projeler uygulamakta ve bu projeler kapsamında mali destek ve katkılar sağlamaktadır. Ajansımızın Kadın ve Genç İstihdamına yönelik hedefleri, öncelikleri ve eğilimi azalmadan her daim devam edecektir” şeklinde konuştu.
Kadın ve gençlerin mesleki becerilerini geliştirerek istihdam edilebilirliklerini sağlamaya ve girişimciliklerini artırmaya yönelik Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli’de Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında önemli projeler hayata geçirdiklerini ifade eden Budancamanak, konuşmasına şöyle devam etti:
“Ajansımızın faydalanıcısı olduğu ve Avrupa Birliğinin desteklediği kadın ve genç istihdamına yönelik operasyonumuz kapsamında Elazığ, Malatya, Bingöl ve Tunceli illerimizde mesleki eğitim, beceri geliştirme eğitimleri ve kurumlarımızın kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar başta olmak üzere çok önemli faaliyetler gerçekleştirdik. Açılış konuşmaları sonrasında gerçekleştirilecek proje sunumunda bu faaliyetler ve elde edilen sonuçlar detaylarıyla birlikte sizlere aktarılacaktır. İnanıyorum ki bölge illerimizde 18-35 yaş arasındaki işsiz gençlerimizin ve sosyal güvencesi olmayan kadınlarımızın beceri düzeylerinin gelişmesine ve istihdam olanaklarının artmasına destek olmak üzere yazılımdan, tasarıma, aşçı yardımcılığından, muhasebeye birçok alanda düzenlediğimiz mesleki ve beceri geliştirme eğitimleri, psikolojik ve kariyer danışmanlık hizmetleri, bölgedeki gençlerimizin ve kadınlarımızın iş gücü piyasasına daha etkin katılımları yönünde önemli birer adım olacaktır. Kadın, sosyal içerme ve istihdam alanlarında çalışan kamu kurumlarımıza, kooperatiflerimize, sosyal aktörlere yönelik proje kapsamında düzenlenen kapasite geliştirme programları da yerel düzeyde beşeri kapasitenin desteklenmesinde önemli fırsatlar sunacaktır.”
Kalkınma Ajansları Koordinasyon Daire Başkanı Dr. Abdulvahap Yoğunlu da kalkınma ajanslarının en önemli görevlerinden birinin de istihdamın artırılması olduğunu kaydederek, “Ajanslarımı tarafından ulusal ve yerel anlamda çok başarılı çalışmalar yapılıyor. İstihdamın artırılmasına yönelik özellikle gençlerimizin geleceğine yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bu projenin en önemli faaliyetlerinden bir tanesi mesleki eğitim. İş gücü piyasasına girmek için öncelikle mesleğinin olması gerekiyor. Bu mesleklerin de piyasa tarafından talep edilmesi gerekiyor. Projemiz kapsamında çok önemli mesleki eğitimler verildi. Bunların çıktılarını da görmeye başladık. Projenin uygulanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Uğur Güneş de projenin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, bölgeye hayırlı olması temennisinde bulundu.
Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu da “Kadın ve Genç istihdamı” konulu konuşmasını gerçekleştirirdi.
Ayanoğlu, projenin bölge için önemine değinerek, bölgeye önemli kazanımlar sağladığını aktardı.
Elazığ Vali Yardımcısı Armağan Yazıcı ise Elazığ, Malatya, Bingöl ve Tunceli illerinde uygulanan programın temel amacının iş gücü piyasasında sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması olduğunun altını çizerek, “Proje kadın girişimcilerimize fırsat eşitliği sunarak mesleki eğitim ve danışmanlık hizmeti vererek kendilerini geliştirme, mesleki beceri kazandırma ve iş dünyasında, sosyal hayatta var olarak hem aile ekonomilerine hem
de ülke ekonomisine katkı sunmaları desteklenmiş, girişimciliğin de artması hedeflenmiştir" diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Zafer Kiraz’ın moderatörlüğünü yaptığı “Kadın ve Genç İstihdamı ve Girişimcilik” paneli düzenlendi.
Panele Fırat Teknokent Müdürü Prof. Dr. Erhan Akın, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü, Planlama, Programlama ve Kentsel Gelişme Dairesi Uzmanı Hüzeyme Gül Efeoğlu, İstasyon TEDÜ Sosyal İnovasyon Merkezi Yöneticisi Dr. Sinem Güravşar Gökçe ve Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Dinler konuşmacı olarak katılım sağladı. Kadınların ve gençlerin iş gücüne entegrasyonuna yönelik projenin kapanış konferansı panelistlere plaket sunulması ile tamamlandı.