Kadın ve Genç İstihdamı Projesi ile “İşin Var, Gücün Var!”
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyet gösteren Fırat Kalkınma Ajansı’nın (FKA) yürütücüsü olduğu TRB1 Bölgesindeki (Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli) kadın ve gençlerin istihdamının desteklenmesini amaçlayan “TRB1 Bölgesindeki Dezavantajlı Kişilerin İş Gücüne Sürdürülebilir Entegrasyonu Operasyonu”nun açılış konferansı düzenlendi.

Malatya’da bir otelde düzenlenen konferansa Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık, Bülent Tüfenkci, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Bingöl Valisi Yardımcısı Abdullah Özübek, Tunceli Vali Yardımcısı Uğur Kakakaya, Elazığ Vali Yardımcısı Abdul Kerem Abbasoğlu,  Elazığ Baskil Kaymakamı Mahmut Sami Yılmaz, Bingöl Genç Kaymakamı Yusuf Kaptanoğlu, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Malatya TSO Meclis Başkanı Hasan Özkan, Tunceli İl Genel Meclisi Başkanı Selçuk Bozkurt, Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu, İlçe belediye başkanları, Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan, Tunceli TSO Başkanı Zeynel Aıkgöz,  FKA Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Konferansa Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, AB Türkiye Delegasyonu Ekonomi ve Sosyal Kalkınma Bölümü Başkanı Angel Gutierrez Hidalgo de Quintana ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı Daire Başkanı Osman Murat Çetin de çevrimiçi olarak bağlandı. 
          
İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Programı kapsamında Avrupa Birliği (AB) ve Fırat Kalkınma Ajansı’nın ortak finansmanıyla hayata geçirilen operasyonun konferansının açılış konuşmasını yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı Daire Başkanı Osman Murat Çetin, projenin amaçları ve hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

FKA Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu da 26 Temmuz 2021 tarihinde resmi olarak uygulamaya başladıkları projeyle Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli illerinden oluşan TRB1 Bölgesi’ndeki yoksul veya yoksulluk riski altında bulunan kadın ve gençlerin işgücü piyasasına katılımının artırılmasının hedeflenmekte olduğunu belirterek, “Eski hükümlüler, denetimli serbestlik altındakiler, eski bağımlılar ve benzeri dezavantajlı alt hedef gruplar da operasyon kapsamında desteklenecektir. Yaklaşık 4 milyon Euro bütçeli projemizin yüzde 85’i Avrupa Birliği tarafından hibe olarak,  yüzde 15’lik ülke katkısı ise Ajansımız eş finansmanı ile karşılanacaktır” dedi.

Ajans olarak genç ve kadın istihdamı alanında şimdiye kadar önemli çalışmalar yürüttüklerinin altını çizen Yoğunlu, şöyle konuştu:

“Genç ve kadın istihdamında önemli bir yere sahip olan tekstil ve konfeksiyon sektöründe Ajans olarak hızlı istihdam sağlayan projeler hayata geçirdik. Gerek Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın Cazibe Merkezlerini Destekleme  Programı (CMDP), gerek Ajansımızın güdümlü proje destekleri gerekse de mali destek programları kapsamında bu alandaki özel sektör ve altyapı yatırımlarına verdiğimiz desteklerle binlerce yeni istihdamın oluşmasına katkı sağladık. Bu sektörde 2010-2021 yılları arasında 4 ilimizde 36 projeye yaklaşık 107 milyon TL destek sağlayarak 131 milyon TL tutarında yatırımın hayata geçmesini sağladık. Büyük bir özenle yürüttüğümüz projemizin bölge illerimiz ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum, katılımlarınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum.”

Telekonferans yöntemiyle konferansa bağlanan AB Türkiye Delegasyonu Ekonomi ve Sosyal Kalkınma Bölümü Başkanı Angel Gutierrez Hidalgo De Quintana da projeye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Konferansa telekonferans yöntemiyle bağlanan Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri de kalkınma ajanslarının, bölgelerin kalkınmasında lokomotif görev üstlenen temel kurumlar olduğunu söyledi.

Kalkınma ajanslarının, kaynakların yerinde, etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek için kurulduğunu belirten Yeniçeri, "Ajanslara kuruluşundan bugüne kadar toplam 58 bin 460 proje başvurusunda bulunulmuş, 23 bin 267 projeyle destek sözleşmesi imzalanmış, bu projelere ajanslar tarafından 2021 fiyatlarıyla 9,6 milyar Türk lirası mali destek sağlanmıştır. Yararlanıcılarımızın eş finansmanı dahil edildiğinde 16,8 milyar Türk lirası tutarında bir kaynak harekete geçirilmiştir." diye konuştu.

Yeniçeri, bölgelerin uluslararası fonlardan yararlanma kabiliyetini artırma ve dış finansman kaynaklarından daha fazla istifade etmesini sağlamak için çalışmalar yapan ajansların uluslararası fonların kullanımında da aktif rol aldığını dile getirdi.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise gençlerin ve dezavantajlı gurupların istihdamı ve eğitilmesi konusunda büyük gayretler içerisinde olduklarını söyledi.

Malatya Milletvekili Öznur Çalık da Fırat Kalkınma Ajansı’nın kurulduğu andan itibaren sürdürülebilir kalkınma adına önemli çalışmalar yaptığının altını çizerek, şunları kaydetti:

“Fırat Kalkınma Ajansı kurulduğu andan itibaren sürdürülebilir kalkınma hedefleri çerçevesinde birçok önemli çalışmaları gerçekleştiriyor. Türkiye başta yoksullukla mücadele olmak üzere orta insani gelişmişlik seviyesini yüksek insani gelişmişlik seviyesine çıkararak çok önemli bir yol kat etmiştir. En alt gelir gurubundaki vatandaşlarımıza ayni ve nakdi destekler veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci de altıncı bölge teşviklerinin Malatya için önemli olduğuna değinerek, “Bölgelerimize önemli yatırımcılar kazandırdık. Kazandırmaya da devam ediyoruz. Bu bölgelerde verilecek mesleki eğitim programlarının hayata geçmesi de çok çok önemli. Biz her yıl yüzde 5’in üzerinde büyüme hedefi koyduk. Yüzde 5’in üzerinde büyüdüğümüzde her yıl 1 milyonun üzerinde insanımıza, gencimize iş ve aş bulmuş olacağız. Özellikle 18-29 yaşında genç ve kadın istihdamının artırılmasına yönelik hem işveren primi desteği, hem de ücretlerinin de bir kısmı karşılanarak önemli destekler hayata geçirildi” şeklinde konuştu.

Malatya Valisi Aydın Baruş ise TRB1 Bölgesi'ndeki gelir düzeyi az olan kadın ve gençler arasından seçilecek katılımcıların işgücü piyasasına dâhil edilmesini teşvik edecek operasyon aracılığı ile işsizliğin ve buna bağlı olarak oluşan yoksulluğun önüne geçilmeye çalışılacağını söyledi.

Kadın ve gençlerin istihdamı ile ilgili yapılan çalışmaların son yıllarda artmış̧ olduğunu, gerek uluslararası araştırmalarda gerekse de ulusal planlarda konunun öneminin vurgulandığını ifade eden Vali Baruş, şöyle konuştu:

“Bu kapsamda, yürütülecek operasyon sürdürülebilir kalkınma için belirlenen küresel amaçlara katkı sağlaması ve 11. Kalkınma Planımız çerçevesinde belirlenen hedeflere ulaşılması açısından da önem arz etmektedir. Operasyon kapsamında verilecek mesleki eğitimler dışında; bölgemizdeki paydaşların kurumsal kapasitelerinin artırılmasına yönelik çalışmalar da gerçekleştirilecektir. Kurum ve kuruluşlarımız bu süreçte alacağı eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile dijitalleşen dünyanın getirdiği yeni yaklaşımlara entegre olacaktır. Buna bağlı olarak özellikle istihdama katılım noktasında vatandaşımıza sunulan hizmetlerin kalitesinde ve çeşitliliğinde de artış olacağını ifade etmek isterim.”

Protokol konuşmalarının ardından etkinlikte yer alan panelistlere katılım plaketleri verildi.

Konferansın öğleden önceki oturumu, İzgören Akademi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şerif İzgören’in “Fark Yaratmak” konulu bir semineri ile tamamlandı.

Konferansın ikinci bölümünde Fırat Kalkınma Ajansı Uzmanı Midhat Yüzeroğlu projenin tanıtım sunumunu gerçekleştirdi. “Bir Başarı Hikayesi/: Nasıl Başardım?” isimli sunumu ile Bölge Girişimcisi Nursen Kankotan Tunceli’de hayata geçirdiği ipek böceği yetiştirme yatırım projesinin detaylarını katılımcılar ile paylaştı. Ardından  Kariyer Uzmanı ve Eğitmen Umur Çalıkoğlu’nun moderatörlüğünde “Kadın ve Genç İşgücünü İstihdama Dahil Etmek: Geleceğin İş Dünyası Nasıl Olacak?” konulu bir panel düzenlendi.

Panelde Fırat Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, TED Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kezban Çelik, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Planlama, Programlama ve Kentsel Gelişme Dairesi SOGEP Koordinatörü Kamil Taşçı, ve İLO Türkiye Ofisi İstihdam Uzmanı Gizem Karslı sunumlarını gerçekleştirdiler.

Konferans soru ve cevap bölümünün ardından sona erdi.


Copyright © 2016 www.fka.gov.tr Tüm Hakları Saklıdır