Fırat Kalkınma Ajansı Elazığ Yatırım Destek Ofisi Toplantı salonunda “İpek Böcekçiliği Sektör Değerlendirme Toplantısı” yapıldı.
İpek böcekçiliği sektörünün Elazığ’da ve bölgede tekrardan canlandırılması konusunun ele alındığı toplantıda konuşan Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Abdulvahap Yoğunlu, Elazığ ve bölgesinin ipekböceği yetiştiriciliğinde iyi bir geçmişe sahip olup özellikle merkez ilçe ve Palu’da önemli ölçüde üretiminin yapıldığını anımsatarak, günümüzde çeşitli nedenlerle üretimin yapılamadığını söyledi.
Yoğunlu, Türkiye’nin yıllık ipek iplik tüketiminin 300 ton olduğunu belirterek, “Üretilemeyen kısım ithal edilmektedir. Ülkemizde ipek ipliğinin yüzde 80’i ipek halı dokumada kullanılmaktadır” dedi.
Türkiye’de bin 500 yıllık geçmişi olan ipek böcekçiliğinin tarihi, kültürel, ekonomik ve geleneksel özelliklere sahip yardımcı bir tarımsal faaliyet olduğunu ifade eden Yoğunlu, “Kırsal kesimde bulunan nüfusumuzun gelişmiş sanayi bölgelerine olan hızlı göçünün yavaşlatılmasında ipek böcekçiliği gibi istihdam yaratıcı tarımsal ürünler önemli rol oynamaktadır. Gerek ipek böceği yetiştiriciliği, gerekse filatür, büküm, boya ve ipek halı dokumacılığının istihdama olan büyük katkısı ve ipek halı ihracatından elde edilen döviz girdisi ile ipek böcekçiliği ekonomimize de katkıda bulunmaktadır” şeklinde konuştu.
Yoğunlu, Türkiye’nin iklim koşulları bakımından ipek böceği yetiştiriciliğine uygun olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu:
“Tarım işletmelerinin pek çoğunun küçük aile işletmesi şeklinde olması, kırsal kesimde verimlilik ve gelir düzeyinin düşük olması gibi sosyal ve ekonomik şartlar ipek böcekçiliğine uygun ortam oluşturmaktadır. Küçük aile işletmelerinde yaprak hasadı ve taşıma işçiliği dışındaki tüm işlerin yaşlı, sakat ve çocuk gibi emeğini diğer tarımsal faaliyetlerde değerlendirme imkânı olmayan aile fertlerince yapılması 35-40 gün gibi kısa sürede ve diğer tarımsal faaliyetlerin işgücü ihtiyacının az olduğu bir zamanda yapılması ve ürünün peşin para ile satılması ipek böcekçiliğinin diğer ürünlere göre avantajlarıdır.”
İpekböcekçiliğinin TRB1 bölgesi için önemine değinen Yoğunlu, ipek böcekçiliğinin Bingöl ve Tunceli illerinde tarımsal ilaçlamada arı bölgelerde, kırsal kalkınma için iyi bir model olabileceğini sözlerine ekledi.
Toplantıya, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Abdulvahap Yoğunlu, Arıcak Tarım İlçe Müdürü Selçuk Baysal, Elazığ İl Tarım Koordinasyon Şube Müdürü Yaşar Erdoğan, Bingöl İl Tarım Koordinasyon Şube Müdürü Ahmet Dursun, Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Mustafa Taşdoğan, Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Ziraat Mühendisi AR-GE Görevlisi Mehmet Özelçi, Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Mühendis Bedrettin Bor, Tunceli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Mehmet Çiçek, Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Mühendis Safiye Yıldız ve Fırat Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofislerinden uzmanlar katıldı.