İLETİŞİM | BİLGİ EDİNME | |
Hazar gölü gençleşerek güzelleşiyor |
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Coca-Cola Hayata Artı Vakfı ve Yaşama Dair Vakıf (YADA) işbirliğiyle gençlerin tasarladığı çevre projelerini desteklemek üzere yürütülen Hayata Artı Gençlik Programı kapsamında uygulanan proje, Anadolu Doğa ve Kültür Koruma Kooperatifi (AnaDOKU) koordinasyonunda yürütülüyor. Proje, Hazar Gölü kıyısındaki ekolojik koruma bölgelerine zarar veren düzensiz çadır turizmi faaliyetlerini düzenli hale getirilerek, Hazar Gölü ve çevresindeki kirlilik baskısının azaltılmasını hedefliyor.
Türkiye’nin en derin göllerinden biri olan Hazar Gölü, özellikle yaz aylarında dönemsel ve günübirlik turistlerin ilgi odağı oluyor. Yaz dönemi boyunca ortalama nüfusu 5000’i bulan Hazar Havzası, yapılan düzensiz çadır turizmi faaliyetleri sonucu yoğun çevre kirliliğiyle karşı karşıya kalıyor. Proje, bu sorundan yola çıkarak çadır turizminden kaynaklanan dönemsel kirliliği azaltmak ve Hazar Gölü ekosisteminin korunmasına katkıda bulunmak amacıyla yürütülüyor.
Elazığ İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Elazığ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Gezin Belediyesi ve Hazar Gölü Koruma Derneği (HAGÖKDER) tarafından desteklenen ve Anadolu Doğa ve Kültür Koruma Kooperatifi’nin (AnaDOKU) yürüttüğü projede, Hazar-Gezin bölgesinde demo kamping alanı kurulacak. Belirlenen bu alanda, dönemsel ve günübirlik turistlerin yararlanabileceği tuvalet, duş, soyunma kabini, mutfak, yerel ürünler satış alanı ve geri dönüşüm kutuları gibi imkanlar olacak. Aynı zamanda proje dahilinde Alan Koruma Kullanma Usul ve Esasları belirlenecek ve demo alan dahil diğer kamp alanlarında doğa dostu turizm uygulamaları hakkında farkındalık seminerleri, kıyı temizleme şenlikleri yapılacak. Projenin örnek uygulaması, ilgili kurumların destekleri ile diğer alanlara yaygınlaştırılacak.
Daha Güzel Hazar Projesi in ilk çalıştayı 28 Mart 2011 tarihinde Elazığ’da gerçekleştirilecek. Çalıştaya kamu kurum ve kuruluşlarından, üniversitelerden, sivil toplum kuruluşlarından ve özel sektörden yaklaşık 60 temsilcinin katılması bekleniyor. Çalıştay ile Hazar Gölü’nün çadır turizmden kaynaklanan sorunlar mercek altına alınarak, çözüm önerileri geliştirilecek.
Elazığ Günışığı Gazetesi