Fırat Kalkınma Ajansı Turizm ve Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında başarılı bulunan Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin (MTÜ) “Tematik Yeni Nesil Girişimcilik ve Prototipleme Merkezi” projesi düzenlenen törenle imzalandı.
MTÜ’de düzenlenen imza törenine, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Serdar Karaca, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Emrah Dönmez ve FKA İzleme ve Değerlendirme Birim Başkanı Mehmet Şirin Budancanamak katıldı.
Projenin amacının başta üniversite öğrencileri ve akademisyenleri olmak üzere girişimci adayları tarafından kullanılabilecek tematik ağırlıklı girişimcilik merkezi ve prototipleme atölyesi kurulması olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Karabulut, proje kapsamında oluşturulacak girişimcilik merkezinde girişimci adayları için farklı içeriklere sahip ve günümüz koşullarına uygun tematik odaklı ve AR-GE girişimciliğinde yenilikçi yaklaşımların yer aldığı eğitim, seminer ve toplantı içerikleri düzenleneceğini söyledi.
Karabulut, Ana teması “Tarım Teknolojileri” olan proje kapsamında oluşturulacak prototipleme atölyesinin tematik girişimcilik merkezi ile bütünleşik olarak girişimcilerin fikirlerini ön tasarımlara dönüştürmesi amacıyla kullanılacağını ifade ederek, atölyede bir girişim fikrinin ön tasarımlarını gerçekleştirmek üzere gerekli makine, teçhizat, ekipman ve hammaddelerin yer alacağını belirtti.
Proje ile geniş kitlelere ulaşarak hem Malatya’nın hem de bölgemin kalkınmasına katkı sağlayacağına değinen Karabulut, projenin turizm ve sanayinin geliştirilmesinde etkili olacağına kaydetti.
Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu ise Malatya Turgut Özal Üniversitesi ile yürütülecek olan ve 24 aylık uygulama süreci bulunan projenin 506.971,20 TL olan toplam bütçesinin yüzde yetmiş beşi olan 380.228,40 TL’sinin Fırat Kalkınma Ajansı tarafından hibe olarak karşılanacağını ifade etti.
Proje kapsamında alınacak teknolojik makineler, donanım, bilgisayar, 3 boyutlu yazıcılar ve gerekli diğer ekipmanlarla üniversite bünyesinde tematik yeni nesil girişimcilik ve prototipleme merkezi kurulması amaçlandığının altını çizen Yoğunlu, “Proje kapsamında, girişimcilerin yetkinliklerinin artırılmasına ve girişimcilik faaliyetlerinin bilinçli ve sistematik yürütülmesine imkân verecek bir merkez kurulması amaçlanıyor. Proje ile girişimcilerin fikirlerini tasarıma dönüştürebileceği bir merkez kurularak bölgemizin ihtiyaç duyduğu yenilikçi ve ar-ge odaklı girişimcilik faaliyetlerinin desteklenmesi, girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi, yenilikçi fikirlerin projelere, start-up firmalarına dönüşmesi ve bölgenin yenilikçilik kapasitesinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Projenin hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
Hedef gruplarını akademisyenlerin, üniversite öğrencilerinin, akademik odaklı girişimci adaylarının, nitelikli çalışmaları ve fikirleri bulunan bölgedeki kişilerin oluşturduğu projenin teması ise “Tarım Teknolojileri” olarak belirlendi.