Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Kalkınma Ajansları için belirlenen 2019 Yılı “Mesleki Eğitim” teması kapsamında Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) ve Elazığ İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir’in katılımıyla Elazığ’da Tecrübe Paylaşımı Konferansı düzenlendi.
Fırat Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa Elazığ Vali Yardımcısı Uhut Emre Koyuncu, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ETSO) Asilhan Arslan, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, Elazığ İl Milli Eğitim Müdürü Feyzi Gürtürk, kurum müdürleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, Türkiye’nin ulusal ve yerel anlamda daha güçlü bir ülke oluşturabilmek için tüm kurumları ile çalışmalar yürüttüğünü söyledi.
Yoğunlu, bu çalışmalarda en önemli konunun kendi kaynaklarını iyi tespit etmek olduğunun altını çizerek, “Bizler kaynaklarımıza baktığımız zaman 13 milyon 15-24 yarası genç nüfusumuzun olduğunu görüyoruz. Bu da nüfusumuzun yüzde 16'sına tekabül etmektedir. İlimize baktığımızda ise bu oran yüzde 25'lere yükselmektedir. Her 5 kişiden biri 15-24 yaş aralığında bulunmaktadır. Bir bakıma bu bir güç olarak değerlendirilebilir. Geleceği planlarken gelişmişlik seviyemize ve sosyal olarak kamu kurumları ödev olarak anlaşılabilir. 15-24 yaş aralığındaki bu gençlere iyi bir planlama yapmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Elazığ İl Milli Eğitim Müdürü Feyzi Gürtürk de eğitimin sadece testlerden soru cevaplardan ve sonradan yüksek maaş elde etmek için iş istiklali olmadığını ifade ederek, “Sizler tek kanatlı bir kuş değilsiniz meslek liseleri çift kanatla uçan kişilersiniz. Milli, ahlaki, manevi ve kültürel değerlerimizi çocuklarımızla buluşturmak bununla yoğurmak ve özü olarak yetiştirmek bizim en büyük görevimizdir” dedi.
Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan da hep kalkınmadan, sanayiden ve millileşmeden bahsettiklerini kaydederek, “Nedir bunun temelli neler yatar. Bunun temelinde sizler varsınız. Sizlerin var oluşu ve başarınız kariyeriniz çalışkanlığınız öz veriniz üretime olan katkınız işte bu tüm milli unsurlarımızın temelini oluşturuyor" diye konuştu.
ASO Başkanı Nurettin Özdebir ise her yıl meslek liselerinden birçok öğrencinin mezun olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
“Mezun olanların bir kısmı üniversitelere yerleşiyor. Ama zannetmeyin dünya bu kadar değil. Sizin yaşınızda okulu bitiren gençler ya üniversiteye gidiyor ya da iş gücüne katılıyorlar. Malların serbest dolaştığı ve ticarette rekabetin son derece kızıştığı bir dünyada yaşıyoruz. 2009 yılında yaşanan kriz ile birlikte her ülke kendi ekonomisini korumak için ticaret savaşları adı altında korumaya başladılar. Kendi işlerinizi Türkiye'deki akranlarınız ile paylaşmak durumunda değil dünyadaki akranlarınız ile paylaşmak zorundasınız. Yani sizlerin de aranızda çok ciddi bir rekabet var. Eğer ben Çin de yapılan bir ürünü tercih ettiysem sizin çağınızdan birinin işten çıkmasına Çin'den birinin istihdam edilmesine sebep oluyorum.”
Özdebir, öğrencilere okul ve iş hayatına yönelik tavsiyelerde bulunarak, öğrencilerin sorularını cevapladı.