Elazığ’da 3 Milyon Aromatik Fide Tohumu Toprakla Buluştu
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Çalışan ve Üreten Gençler Programı (CUGEP) kapsamında desteklenen ve Fırat Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen İpek Yolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezinin “TRB1 Bölgesi Tarımsal ve Kırsal Kalkınmada Kadın ve Gençlik Katılımı” projesi kapsamında Elazığ’da Tohum Atma ve İlaçlama Etkinliği düzenlendi.

Etkinliğe, Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, FÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Elazığ İl Emniyet Müdürü Celal Sel, Elazığ İl Jandarma Komutanı Albay Ali Yıldız, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu ile İpek Yolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezi Genel Koordinatörü Hakan Karabulut katıldı.

Etkinlikte Vali Toraman ve beraberindekiler tarafından proje kapsamında merkez içerisinde kurulan seralara tıbbi aromatik bitkilerden sarı kantaron, nane, keklik ve adaçayı tohumları serpildi.

Üretilecek olan 3 milyon fide Elazığ, Malatya, Bingöl ve Tunceli illerindeki kırsal kesimde yaşayan çiftçilere ücretsiz dağıtılacak.

Fide tohumlarının serpilmesinin ardından 25 dönüm arazide ekimi yapılan lavanta bahçesinin dron ile ilaçlamasını yapan Vali Toraman, burada yaptığı açıklamada, İpek Yolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezinin bu sene dron ile ilaçlama, gübreleme ve tohum atma faaliyetini yürütme kabiliyetine kavuştuğunu söyledi.
 
“Bu Döngü Büyüyerek Devam Edecek”
 
Fide için tohumları serptiklerini belirten Vali Ömer Toraman, konuşmasına şöyle devam etti:

"Tohumların ilk bakımlarını yaptık. Bu sezon burada 3 milyonu aşkın fide yetiştirilecek. Bu fideler Elazığ ve komşu illerdeki çiftçilere dağıtılacak. Onlar da bu fideleri kullanarak tıbbi aromatik bitki yetiştirecek. İlaç ve kozmetik sanayilerinde değerlendirecekler. Seneye yeniden tohum atacağız. Bu döngü büyüyerek sürekli devam edecek. Burada bölgeden gönüllü genç kardeşlerimiz destek oluyor. Onlar da burada uygulamalı olarak tarım dersi almış oluyorlar. Bir tecrübe kazanmış oluyorlar. Etkinliğimizde sarı kantaron, nane, keklik ve adaçayı gibi tıbbı aromatik bitki tohumu atılmış oldu."

Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu da “TRB1 Bölgesi Tarımsal ve Kırsal Kalkınmada Kadın ve Gençlik Katılımı” projesiyle Elazığ, Bingöl, Malatya ve Tunceli illerinde kırsal kesimde yaşayan kadın ve gençlere İpekyolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezinde ve ilçelerde uygulamalı kişisel ve mesleki gelişim için tematik ve organik tarım eğitimleri verileceğini söyledi.

Projeyle Bölge Halkına Ekonomik Kazanç Yolu Açılacak”
 
Bu eğitimlerle beşeri, tarımsal ve kırsal kalkınmada TRB1 Bölgesinin üretken beşeri sermayenin geliştirilmesinin sağlanarak bölgede istihdamın ve tarımsal üretimin artırılmasının amaçlandığının altını çizerek, şunları kaydetti:

“Projenin bütünü uygulamaya ve üretime dayalı olduğundan mesleki anlamda deneyim kazanacak olan katılımcılarımızın ilgili sektörlerde kendi bölgelerinde istihdama entegrasyonu kolaylaştırılacaktır. Bu sayede bölge istihdamına katkıda bulunulacaktır. Proje kapsamında halihazırda kurulu olan distilasyon merkezinde ve proje ile kurulacak olan laboratuvarda elde edilen ürünler paketlenerek satışa hazır hale getirilecektir. Ayrıca eğitim alan katılımcılar kendi yörelerinde bitkileri üreterek İpek Yolu Merkezine satışını yapacak, merkezde bitkileri işleyip, analiz ve ölçümlerini yaparak satışını gerçekleştirecektir. Elde edilen gelir ile katılımcılara ödeme yapılacaktır. Bu girişim ile bölge halkına ekonomik bir kazanç yolu açılacaktır.”

Bugün düzenlenen etkinlikte 3 milyon fide tohumunu toprakla buluşturduklarına değinen Yoğunlu, projenin TRB1 Bölgesine hayırlı olmasını diledi.
 
 
 
İçerik Görselleri



Copyright © 2016 www.fka.gov.tr Tüm Hakları Saklıdır