Ajansımız tarafından kamu kurum ve kuruluşlar ile belediyelerin katılımıyla “Elazığ İhtiyaç Analizi Çalıştay”ı düzenlendi.
12 Mart'ta Elazığ’da bir otelde düzenlenen çalıştaya, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, kamu, kurum ve kuruluş personeli, belediye personelleri ile ajans uzmanları katılım sağladı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yopunlu, çalıştaya katılım sağlayanlara teşekkür ederek, kalkınma ajansı, belediyeler ve kurumlar olarak gerek mekânsal gerekse de sektörel olarak birlikte birçok çalışma yürüttüklerini söyledi.
Yoğunlu, herkesin çalıştığı kurumda kendi kurumlarının bütçesi ve faaliyetlerin içeriği itibariyle bazı çalışmalar yürüttüğünü ifade ederek, “Her kurumumuz özellikle belediyelerimiz dış kaynak almak üzere çalışmalar yürütüyor. Bu kurumlarımızın proje birimleri de mevcut. Bu proje birimlerinde kalkınma ajanslarına, yine Avrupa Birliği’ne veya farklı mali destek sağlayan kurumlara yönelik olarak projeler geliştirmek üzere kendi alanlarında bazı çalışmaları var” diye konuştu.
Kalkınma Ajansının özellikle sosyal alana yönelik olarak Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programını (SOGEP) yürüttüğünü vurgulayan Yoğunlu, şöyle konuştu:
“Eski ismiyle SODES olan yeni ismi SOGEP olan programımızı yürütüyoruz. Bu günkü toplantımızın aslında en önemli nedenlerinden bir tanesi de bu programımız. Tabi toplumların gelişmesi için her ne kadar ekonomik kalkınma, ekonomik gelişme önemliyse sosyal sorunları çözmemiz de bir o kadar önem arz etmektedir. İlçelerimizden de yine ilimizin merkezinden de kurumlarımıza insanlara dokunacak, insanların gelişimini sağlayacak, insanlarımıza iş alanları sağlayacak yine gençlerimizin mesleki yönden gelişimini sağlayacak, onları farklı yetkinliklere yöneltecek bazı projeler geliştirmemiz gerekiyor.”
Yoğunlu, çalıştay kapsamında öncelikle proje döngüsüyle ilgili kısa bilgilerin verileceğini daha sonra ise SOGEP ile ilgili bilgilendirme sunumu yapılacağını kaydetti.
Çalıştayın asıl amacının bulundukları alanla ilgili olarak öncelikle sorunları belirlemek olduğunun altını çizen Yoğunlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Farklı alanlarda farklı sorunlarımız var ve bu sorunlara yönelik tabi bazı ihtiyaçlar var. Bu ihtiyaçların illa ajansın destek mekanizmalarıyla çözülmesi de gerekmiyor. Bunları öncelikle tarif etmemiz, belirlememiz, doğru bir biçimde betimlememiz gerekiyor. Doğru bir yöntemle belirlememiz gerekiyor. Bu toplantı sonucunda inşallah hep birlikte hem sorunlarımızı hem ihtiyaçlarımızı daha sonra da bizler yine birlikte bunlara yönelik geliştirebileceğimiz tedbirleri planlayacağız. Ortaya çıkacak sonuçta bizim için, belki tüm paydaşlarımız için bir yol haritası olacak. Ben tüm kurumlarımızın hem ajansın hem de diğer kurumların bu destek mekanizmalarını doğru bir şekilde takip etmelerini, proje geliştirmelerini özellikle istirham ediyorum.”
Yoğunlu, kalkınmanın en önemli unsurunu işbirliği olarak gördüğünü dile getirerek, “Sosyal ve ekonomik gelişmeyi sağlamış ülkelerin de en önemli konuları bu sosyal sermaye ile birlikte çalışma, birlikte proje üretme olduğunu görebiliyoruz. Bizler de inşallah daha önceden de başlattığımız birlikteliğimizi buradaki çalıştayla belirli bir yöntem ve metot halinde inşallah devam ettiririz. Ben tekrar katılımlarınız için teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmasının ardından Fırat Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birim Başkanı Muhammed Fatih Çan tarafından “Proje Döngüsü Eğitimi” verilmesiyle devam etti.
Program öğleden sonraki Sorun Analiz Çalıştayı ile sona erdi.