Bölgesel Yatırım Ortamı Değerlendirme Projesi’nin Tanıtım Toplantısı Yapıldı

Kalkınma Bakanlığı’nın Dünya Bankası, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu, Merkezi Finans ve İhale Birimi (CFCU) ve Kalkınma Ajansları ile işbirliği içerisinde yürüteceği “Bölgesel Yatırım Ortamı Değerlendirmesi Projesi’nin açılış toplantısına Kalkınma Bakanı Sn. Cevdet YILMAZ, Dünya Bankası ve AB Delegasyonu yetkilileriyle Kalkınma Bakanlığı ve Kalkınma Ajansları yetkilileri katılım sağladı.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından eş finansmanı sağlanacak proje, hem bölgesel hem de ulusal düzeyde yatırım ortamının iyileştirilmesi yoluyla Türkiye’deki bölgesel eşitsizliklerin azaltılmasına ve ülkenin sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Bölgesel Yatırım Ortamı Değerlendirmesi Projesi, bölgesel düzeyde büyümenin ve yatırımların önündeki darboğazların tespit edilmesine yardımcı olacak. Darboğazların tespiti, bunların ortadan kaldırılmalarının ve Türkiye genelinde özel sektör gelişimini teşvik etmenin önemli bir adımını oluşturuyor. Proje dört temel faaliyetten oluşuyor:

    (1) Türkiye genelinde 6.000 şirketi kapsayan bir işletme anketi gerçekleştirilmesi,

    (2) 26 Düzey-2 bölgesinin her biri için ayrı ayrı olmak üzere toplam 26 adet Bölgesel Yatırım Ortamı Değerlendirme raporunun ve ek olarak Türkiye’nin tamamına ilişkin kapsamlı bir raporun hazırlanması,

    (3) Türkiye genelinde yatırım teşvik ve destek faaliyetlerinin etkililiğinin arttırılmasına yönelik bir yol haritası olarak bir Yatırım Destek Hizmetleri Raporu’nun hazırlanması ve

    (4) Merkezi ve bölgesel düzeylerdeki personelin bölgesel yatırım ortamı değerlendirmelerinin düzenli ve bağımsız olarak gerçekleştirilmesi konusunda eğitilmesi yoluyla kapasite oluşturulması.

Toplantıda konuşma yapan Kalkınma Bakanı Yılmaz, Türkiye in son 12 yılda elde ettiği başarılarının ülkeyi çok kritik bir noktaya getirdiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

Bu başarılarımızla tatmin olup yeni adımlar atmama gibi bir duruma düşmememiz lazım. Bütün politikalarımızı biz bu anlayışla hazırlıyoruz. Önümüzdeki süreci Türkiye in ikinci atılım dönemi olarak görüyoruz. Türkiye son 12 yılda birinci atılım dönemini tamamladı. Çok önemli adımlar attı, makro istikrarını sağladı, siyasi istikrarını sağladı, sağlam bir bankacılık yapısı oluşturdu, mali dengelerini çok güçlü bir şekilde kurdu. Bunlar çok iyi ama yeterli değil. Gerçek anlamda 2023 hedeflerine ulaşması, ileri ülkeler arasında yerini alabilmesi için Türkiye in ikinci bir atılım yapması gerekiyor. Bu da geçmiş kazanımlarımızı koruyarak bu temel üzerinde yeni reformlar yapmamıza bağlı. Makro istikrarını sağlamış bir ülke olarak mikro reformları başarmak durumundayız. Bölgesel ve sektörel anlamda yeni adımlar atmak durumundayız. İşte bu adımlarımızı da Onuncu Kalkınma Planımızda özetlemiş durumundayız.

Türkiye in değişim ve dönüşüm sürecini devam ettireceğine dikkati çeken Yılmaz, aynı hususun bölgesel politikalar için de geçerli olduğunu vurguladı.

Yılmaz, halen bölgeler arasında rakamsal farklılıkların olduğuna dikkati çekerek, 2001 yılında en gelişmiş dediğimiz bölgemiz ile en az gelişmiş bölgemiz arasındaki gelişmişlik farkı yurt içi hasıla itibariyle 5,6 kat gibi bir fark var. 2011 itibariyle gayri safi katma değer cinsinden baktığımızda bu farkın 3,9 kata kadar düştüğünü görüyoruz. Ama halen bu farklılığın yüksek olduğunu görmemiz lazım diye konuştu.

Kalkınma Bakanı Yılmaz, 26 bölgede kurumsal yapısını belli bir noktaya getirmiş kalkınma ajanslarının olduğunu ifade ederek, Sadece kalkınma ajansları kanalı ile bugüne kadar 7 bin 243 projeye destek sağladık. 1,9 milyar liralık bir kaynağı kullandık. Bunların içinden 4 bin 147si özel sektör projeleri ve sadece özel sektöre 1 milyar liraya yakın kaynak aktarmış durumundayız dedi.

Yılmaz, 81 ilde yatırım destek ofisleri kurduklarını, bugüne kadar 70 bin yatırımcıya danışmanlık hizmeti verdiklerini belirterek, önümüzdeki dönemde bunları daha da güçlendirmek gerektiğini ifade etti.

İçerik Görselleri



Copyright © 2016 www.fka.gov.tr Tüm Hakları Saklıdır