Bölgesel Kalkınma Projesi Bingöl’de Hayata Geçiyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Fırat Kalkınma Ajansı’nın işbirliği ve koordinasyon faaliyetlerine destek sağladığı yapımı süren 501 işlikli Bingöl Küçük Sanayi Sitesi’ni ziyaret ederek “Sütaş Bingöl Etki Analizi Tanıtım Toplantısı”na katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine SÜTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz’ın aldığı yatırım kararı çerçevesinde “SÜTAŞ Doğu-Güneydoğu Anadolu Sütçülük Projesi Bingöl Entegre Teknik Hayvancılık ve İmalat Sanayi Yatırımı” kapsamındaki Çeltiksuyu köyünde yapımı süren tesislerde “SÜTAŞ Bingöl Hayvancılık Entegre Tesisi Etki Analizi Lansmanı” gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Bakan Varank, , SÜTAŞ tarafından hızla tamamlanma aşamasına gelen Bingöl entegre teknik hayvancılık ve imalat sanayi yatırımının, bölgede oluşturacağı sosyo ekonomik etkinin analiz edildiği değerli bir çalışmanın yapıldığını söyledi.

Varank, türlü tuzaklara, sınır ülkelerindeki istikrarsızlıklara, içerden ve dışardan önlerine konulmak istenen engellere rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde milletin refahını artırmak, ülkeyi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine taşımak için gece gündüz çalıştıklarını ifade etti.

Tüm imkanları seferber ederek salgının çalışanlar ve işletmeler üzerindeki mali etkisini asgari düzeyde tutmaya gayret ettiklerini ifade Varank, “Hamdolsun bu gayretler neticesinde ülkemiz diğer ülkelerden pozitif anlamda ayrıştı, yerli ve yabancı yatırımcıların güveni tazelendi” dedi.

Yatırımcılara fırsatları değerlendirmeleri çağrısında bulunan Varank, “Fırsatları değerlendirin. Hem siz hem bölge halkı hem de ülkemiz kazansın. Biz hazırladığımız altyapıyla, sağladığımız desteklerle her zaman yanınızdayız. İşte SÜTAŞ'ın Bingöl'de faaliyete geçireceği yatırım bunun en somut örneği. Gelin bu örnekleri hep birlikte çoğaltalım ve hep birlikte üreterek büyüyelim. İnşallah mayıs ayında Sayın Cumhurbaşkanımızın bizzat açılışını yapmasını istediğimiz bu dev yatırım, Bingöl için bir dönüm noktası olacak.” ifadelerini kullandı.
 
“1.1 Milyar Liralık Yatırım Birçok Sektörü Harekete Geçirecek”
 
Varank, tarımla sanayinin buluştuğu modern yatırımla Bingöl’ün artık göç veren değil, göç alan bir Anadolu kaplanı şehri olacağını vurgulayarak, şöyle konuştu:

“1,1 milyar lira değerindeki bu entegre yatırım, büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinden süt işlemeye, yem üretiminden elektrik üretimine kadar birçok sektörü doğrudan ya da dolaylı harekete geçirecek. Sadece Bingöl’ün değil çevre illerin yani bölgenin ekonomisini de canlandıracak. Bu nedenle biz bu projeyi çok önemli bir bölgesel kalkınma projesi olarak değerlendiriyoruz.”

Bingöl'e ve Bingöl merkezli 250 kilometre yarıçapındaki tüm bölgelere hizmet edecek tesisin, yerel üreticilerin ürünlerini kullanacağını, katma değerini yükselterek ekonomiye kazandıracağını kaydeden Varank, tesisin 1012 kişiye doğrudan, 7 bin 600 kişiye dolaylı ilave istihdam sağlayacağını söyledi.
 
“Bingöl Ekonomisine Yıllık İlave 1 Milyar 375 Milyon Dolar Katkı Sağlayacak”
 
Varank, tesisin etki analizi raporunun da bu beklentiyi doğrular nitelikte sonuçları ortaya koyduğuna değinerek, “Rapordaki tahminlere göre 12 yıllık projeksiyon sonunda bu tesis, pozitif dışsal etkileriyle birlikte Bingöl ekonomisine yıllık ilave 1 milyar 375 milyon dolar katkı sağlayacak. Dışarıya verilen göçün azalmasıyla il nüfusunu 48 bin kişi artıracak. İl düzeyinde kişi başı gelirin yüzde 40 daha fazla artmasına ve bu sayede ülke ortalamasına yakınsamasına vesile olacak.” İfadelerini kullandı.

Doğu Anadolu Bölge Kalkınma İdaresi aracılığıyla tarım, hayvancılık, sanayi ve kültür konularında 192 projeye 131 milyon lira kaynak aktardıklarını belirten Varank, şunları kaydetti:

“Fırat Kalkınma Ajansımız ile Bingöl'deki kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının 160 projesine 92 milyon lira katkıda bulunarak 1000 kişilik ilave istihdamın önünü açtık. Kalkınma Ajansımız ve Doğu Anadolu Bölge Kalkınma İdaremiz aracılığıyla geliştirdiğimiz projelerle modern hayvancılık, yem bitkilerinin üretimi ve süt toplama tesislerinin kurulmasına ön ayak olduk. Merkezi hükümet, yerel idare ve özel sektör iş birliğinin çok güzel bir örneğinin sergilendiği bu dev yatırım, model bir proje olarak tarihe geçecek.”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de sözleşmeli üretim modelinin özellikle hayvancılık alanında kullanılması gerektiğini belirterek, “Mutlaka bu tesislerin oluşmasına kırsal kalkınma destekleriyle katkı vereceğiz. 650 tane ihtiyacımız var dediğiniz çiftlikleri, mevzuat açısından bir problemimiz yoksa yüzde 70'in üzerinde katkı ile bu bölgede yaptıracağız. Önemli olan bu çiftliklerde sözleşmeli üretimin başlaması ve devam etmesi. Bu çalışmayı birlikte yürütüyor olacağız." diye konuştu.

Bingöl’ün bölgenin parlayan yıldızı olacağını dile getiren Pakdemirli, SÜTAŞ'ın Bingöl'de yapacağı entegre tesis yatırımı ile günlük 1063 ton süt işleneceğini, 600 ton yem üretileceğini kaydetti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, projenin kamu-özel işbirliği modeli için önemli bir örnek olduğunu anlatarak, Türkiye’nin büyümesi ve gelişmesi için bu yatırımın çok özel ve istisnai olduğunu ifade etti.

SÜTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, SÜTAŞ’ın güçlü tedarik zincirinin olduğunu kaydederek, bu yatırımla tarımı dönüştürebilme ve bölgesel kalkınma projesini tetikleyebilme hayalini kurduklarını söyledi.

Bakanlar Varank ve Pakdemirli ile beraberindeki heyet, tanıtım toplantısının ardından SÜTAŞ tesislerinde incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.

Programa, Bingöl Valisi Kadir Ekinci, Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu ve diğer ilgililer katıldı.
 
İçerik Görselleri



Copyright © 2016 www.fka.gov.tr Tüm Hakları Saklıdır