Dünya Gıda Programı, Malatya’nın da dâhil olduğu 6 Şubat depremlerinden en fazla etkilenen illerde Deprem Toparlanma Programını yürütmektedir.
Bu program kapsamında gıda üretimi destekleyerek yerel olarak üretilen gıda değer zincirlerinin geliştirilmesi, piyasaların yeniden inşası ile gelir getirici fırsatların yeniden canlandırılmasına katkıda bulunulması amaçlanmaktadır.
Deprem Toparlanma Programı kapsamında Fırat Kalkınma Ajansı tarafından güdülenen proje önerileri değerlendirilmek üzere 15-16 Mayıs tarihlerinde saha ziyaretleri gerçekleştirildi.
Ziyaret programı kapsamında Malatya’da gıda sektörü özelinde çeşitli sektörlerin depremden etkilenme derecesi, tarımsal üretimden tüketiciye erişime kadar gıda zincirini oluşturan halkalarda en yüksek faydanın sağlanacağı projelerin tespiti, projelerin hayata geçirilmesi için fon sağlanması gibi çeşitli konularda istişareler yapıldı.
Bu çerçevede WFP Türkiye Direktör Yardımcısı Margaret REHM başkanlığındaki WFP heyeti, ilk ziyaretlerini 15 Mayıs Çarşamba günü Malatya Valisi Ersin Yazıcı’ya gerçekleştirerek, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreter V. Mehmet Şirin Budancamanak ve Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü uzmanı Özge Neşe Göktaş’ın da katılım sağladığı toplantıda Deprem Toparlama Programı kapsamında bilgilendirmelerde bulundu.
Valilik ziyaretini müteakip Doğanşehir ilçesi; Savanlı Tarım Kooperatifine üye olan elma üreticileri, Günedoğru Mahallesi’nde depremde hasar alan bir değirmen ve değirmene ürünlerini işleten çiftçiler ile Gövdeli Tarım Kooperatifine üye olan süt üreticileri ziyaret edilerek, üretim kapasiteleri ve üretim sorunları hakkında bilgi edinildi, üretim şartlarını iyileştirme kapsamında tespitler heyet tarafından ikili ve çoklu görüşmeler ile gerçekleştirildi.
Programın ikinci gününde ise Buğday Pazarı, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Malatya İl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ziyaret edildi. Gıda üreticilerin satış pazarlama aşamaları ile kamu destekleri hakkında bilgi verildi.
Son olarak Fırat Kalkınma Ajansı hizmet binasında düzenlenen toplantı kapsamında Dünya Gıda Örgütü heyeti, Malatya’da yer alan üretici birlikleri, kooperatifler ve özel sektör temsilcileri ile istişarelerde bulundu.