Ajansımızın desteğiyle 2020 yılında Malatya’da Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında 2 adet ve Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) kapsamında 2 adet olmak üzere toplamda 4 büyük proje uygulanacak.
Söz konusu bu projelere Ajansımız tarafından 13 milyon lira mali destek sağlanacak olup proje yararlanıcısı kurumların eş finansmanı da dâhil edildiğine toplamda 17 milyon liralık proje bütçesi oluşacak.
Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında başarılı bulunan ve Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğünün proje yürütücüsü olduğu “Beceri Temelli Öğrenme Kültürünün Geliştirilmesi” projesi, Battalgazi Belediyesinin yürütücüsü olduğu “3K Kadınım, Kazanırım, Kalkınırım” projesi ile Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında uygulanacak olan Malatya 1.OSB’ nin proje yürütücüsü olduğu “Malatya 1.OSB Arıtma Tesisi Verimlilik ve Kapasite İyileştirme Projesi” ve Kayısı Araştırma Enstitüsünün proje yürütücüsü olduğu “Model Kayısı Fabrikası” projesinin sözleşme imza törenleri MalatyaValiliğinde gerçekleşti.
Malatya Valisi Aydın BARUŞ başkanlığında gerçekleşen sözleşme imza törenine, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap YOĞUNLU, Battalgazi Belediye Başkanı Osman GÜDER, Malatya İl Milli Eğitim Müdürü Ali TATLI, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah ERDOĞAN katılım sağladı.
Proje başvuruları başarılı bulunarak destek almaya hak kazanan kurumları tebrik eden ve projelerin Malatya için büyük önem taşıdığını ifade eden Malatya Valisi Aydın BARUŞ şunları belirtti:
“Malatya 1.OSB’de hayata geçirilecek ve 8.2 milyon lira bütçesi olan Malatya 1.OSB Arıtma Tesisi Verimlilik ve Kapasite İyileştirme projesiyle günlük 24.000 ton kapasiteli arıtma tesisisin kapasitesi 40.000 tona çıkarılacaktır. Böylelikle arıtma tesisinin yetersiz olması sebebiyle yer tahsisinde sorun yaşanan yatırımların faaliyete geçmesi mümkün olacaktır. Projeyle uygulanacak yeni yatırımlar istihdamı artıracaktır. Arıtma kapasitesinin artması arıtma maliyetlerini azaltacaktır. Kayısı Araştırma Enstitüsü tarafından yaklaşık 5 milyon lira bütçeyle uygulanacak olan Model Kayısı Fabrikası Projesi ile geleneksel yöntemler yerine modernize edilen sistemlerin kullanılmasıyla yaş kayısının kurutulup paketlenme süresi 10 günden 2 güne indirilecektir. Kayısı dışındaki meyve-sebzelerin işlenmesine yönelik faaliyetler de mümkün olacaktır.İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından uygulanacak olan ve bütçesi 2.3 milyon lira olan Beceri Temelli Öğrenme Kültürünün Geliştirilmesi projesinde drama, müzik ve güzel sanatlar gibi alanlarda gençlerimizin ders dışı alanlarda da kendilerini geliştirebilecekleri 25 eğitim atölyesi kurulacaktır.Battalgazi Belediyemiz tarafından yürütülecek olan ve Battalgazinin Kalbi Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifinin ortak olduğu 1.3 milyon lira bütçeye sahip 3K Kadınım, Kazanırım, Kalkınırım projesiyle 50 kadınımız alacakları eğitimlerle girişimci yönlerini geliştirerek kendi ürettikleri yerel ürünleri pazarlama imkanına kavuşacaktır.”
Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap YOĞUNLU ise kalkınmanın sadece ekonmomik gelişmeyle değil sosyal boyutu ve çevre duyarlılığı bileşenleriyle bir bütün olarak ele alınmasını belirtererek, “Bölgede meydana getirdiği pozitif değişimle ülkemizin gelişmesine ilham kaynağı olan bir kurum olmak vizyonu ile Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda Bingöl, Elazığ, Malatya ve Tunceli illerinden oluşan TRB1 Bölgesinde faaliyet gösteren Fırat Kalkınma Ajans ulusal ve bölgesel plan ve programların uygulamasını sağlayıcı projelere destek sağlamakta ve bu planlara uygun olarak bölgenin kalkınma ile ilgili kapasitesinin geliştirilmesine katkı sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.
2010 yılından itibaren faaliyetlerine başlayan Fırat Kalkınma Ajansı’nın bugüne kadar toplam 774 adet projeye desstek sağladığının altınız çizen Yoğunlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bölgemize 2019 yılı fiyatlarıyla yaklaşık 550 milyon lira civarında yatırım bütçesinin kazandırıldığı bu projelerde Fırat Kalkınma Ajnası tarafından sağlanan hibe desteği yaklaşık 322 milyon liradır. Aynı dönemde Malatya İlinde 300 adet projeye destek sağlanmış olup 2019 yılı fiyatlarıyla yaklaşık 211 milyon lira civarında tolam bütçesi bulunan bu projelerde Fırat Kalkınam Ajansı tarafından yaklaşık 126 milyon lira hibe desteği sağlanmıştır. Sayın Valimizin özetlediği ve sözleşmeleri imzalanarak uygulamaya geçen dört projemiz, ilimizin eğitim, sanayi, istihdam, dezavantajlı grupların iş gücüne katılımı, enerji verimliliği ve çevre hassasiyeti gibi kalkınmanın neredeyse tüm parametrelerini içine alarak ilimizin gelişimine ciddi katkılar sağlayacaktır. Projelerimizin ilimize ve bölgemize hayırlı olmasını dilerim.”