Ajansımızdan Malatya ve Elazığ’a Turizm Atağı
Fırat Kalkınma Ajansı’nın koordinasyonunda Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Orta Anadolu Bölge Başkanlığı bünyesinde bulunan 35 turizm acentesi temsilcisi, Fırat Bölgesi’nin turizmini canlandırmak amacıyla organize edilen Malatya-Elazığ Fırat Turu Tanıtım Gezisi kapsamında tarihi ve kültürel turizm çekim merkezini ziyaret etti.

Elazığ Valiliği, Malatya Valiliği, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Elazığ Belediyesi, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası,  Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, Elazığ Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Malatya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı, sivil toplum kuruluşları, kamu ve özel sektör temsilcilerinin desteğiyle 11-14 Nisan tarihleri arasında düzenlenen programın ilk ayağını Malatya oluşturdu.

Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, TÜRSAB tanıtım programı ile ilgili yaptığı değerlendirmede Ajansın faaliyet gösterdiği Bingöl, Elazığ, Malatya ve Tunceli illerinin sosyo-ekonomik gelişilmesinde turizm sektörünün önemine vurgu yaptı.  Elazığ-Malatya turuyla bölge turizmini canlandırmayı amaçladıklarını söyledi.
Türkiye’de turizmin artık değiştiğini ve sahillerden iç bölgelere kaydığını ifade eden Yoğunlu, “Malatya ve Elazığ olarak çok önemli turizm değerlerine sahibiz. Burada ürünlerimiz, inanç değerlerimiz, doğa harikası yerlerimiz gelen misafirler tarafından çok beğenildi” dedi. Fırat Kalkınma Ajansı olarak başlattıkları bu çalışma ile bu yazın bölge açısından hareketli geçmesini planladıklarını belirten Yoğunlu, Malatya ve Elazığ’a kültür, doğa ve inanç turizmi turlarının hemen başlatacağını umduklarını söyledi. Yoğunlu, bu programın hayata geçirilmesinde desteklerini esirgemeyen başta Malatya ve Elazığ Valilikleri olmak üzere belediyelere, sivil toplum kuruluşlarına ve odalara teşekkür etti.

Malatya’ya gelen acenta temsilcileri turun ilk gününde Malatya Sanat Sokağı’nda bulunan Avrupa’nın alanında en büyüğü olan Fotoğraf Makinesi Müzesi’nin ardından Malatya’nın değerlerinin yer aldığı Malatya Kültür Evi’nin ziyaret etti. Ardından Malatya mutfağına ait yemekleri tadan heyet, Radyo Gramofon Müzesi ile eski Askerlik Şubesi’nin mimari olarak yeniden düzenlenmesi ile turizme kazandırılan Kent Müzesi’ni gezdi. Heyet ilk günün son programı olan Kanalboyu turunun ardından çay sohbetinde Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’la bir araya geldi.

Turun ikinci günü, lezzet vadisi projesi kapsamında Malatya’nın yeni gastronomi hamlesi olan 44 çeşit Malatya kahvaltısı ile başladı. Yeşilyurt Belediyesi sponsorluğunda gerçekleştirilen kahvaltının ardından 65 milyon yıl öncesine dayanan kaya oluşumlarının bulunduğu, jeolojik özelliklerle dünyadaki ilginç doğal alanlar arasında gösterilen Akçadağ ilçesindeki Levent Vadisi’ndeki cam seyir terası ziyareti ile devam etti.  Daha sonra acente temsilcileri, Türkiye’nin Tabiat parkı olarak ilan edilen Günpınar Şelalesini gezdi. Darende ilçesinde bulunan doğa ve inanç turizmi açısından ön plana çıkan Somuncu Baba Külliyesi’ni gezen heyet Darende Kaymakamı ile kısa bir görüşme gerçekleştirdikten sonra Malatya’ya hareket etti. Malatya tava yemeklerinin yer aldığı öğle yemeğinin ardından Battalgazi’ye geçerek UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Geç Kalkolitik dönemden Demir Çağı'na kadar geçen tarihsel sürecin buluntularına rastlanan Arslantepe Höyüğü’nü gezerek burada yapılan kazı çalışmaları hakkında bilgiler aldı.

1224'te Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubad tarafından inşa ettirilen ve Selçuklu mimarisini günümüze taşıyan Ulu Camii’ne geçen heyet daha sonra tarihi Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayını ziyaret etti.  Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Malatya TSO Meclis Başkanı Hasan Özkan’ın katıldığı Malatya TSO desteği ile gerçekleştirilen akşam yemeği programın ardından Elazığ’a hareket etti.
Programın 3. gününde heyet Elazığ turuna, Keban ilçesinde bulunan Türkiye’nin en büyük ikinci büyük barajı olan ve önemli enerji yatırımları arasında yer alan Keban Barajı ile başladı. Baraj seyir terasından inceleme fırsatı bulan heyet, barajın bölgeye ve Türkiye ekonomisine sağladığı katkılar hakkında görevlilerden bilgiler aldı. Sezonda 400 bin kişinin uğrak yeri olan Çırçır Şelalesi’ni gezen heyet, manzara eşliğinde çeşitli alabalık lezzetlerinin tadına baktı.

Daha sonra Heyet Elazığ'ın Harput ilçesinde bulunan, 2 bin 800 yıl önce Urartular tarafından inşa edilen, Urartu, Part, Roma, Sasani, Bizans, Abbasi, Artukoğulları, Selçuklular, Dulkadiroğulları, Akkoyunlular ve Osmanlı Devleti medeniyetlerinin kültürel izlerini taşıyan ve Süt Kalesi olarak da bilinen Harput Kalesi'ni ziyaret etti.

Tarihi, inanç turizmi, efsaneleri, musikisi, gastronomisi, Dabakhanesi, kalesi, kiliseleri, camileri, çeşmeleri ile önemli bir turizm değeri olan ve UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Harput’ta Ulu Cami, Arap Baba Türbesi, Nadir Baba Türbesi ve Elazığ Belediyesi tarafından yapılan El Emeği Göz Nuru Çarşısı’nı da gezen acenta temsilcileri, Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arsan da katıldığı Elazığ TSO sponsorluğunda gerçekleştirilen akşam yemeği programının ardından Elazığ Belediyesi Musiki ekibi tarafından düzenlenen ve Elazığ yöresine ait birbirinden güzel eserlerin seslendirildiği Kürsübaşı etkinliğine katıldı.

Elazığ turunun ikinci gününe, Eskibağlar’daki üzüm bağında gerçekleştirilen yöresel kahvaltıyla başlanıldı. Ardından göl manzarası ile benzerlerinden ayrışan Hazarbaba Kayak Merkezini ziyaret eden heyet, Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım’ın da eşlik ettiği programda,  güneş ışınlarına göre mavinin ve yeşilin her tonuna bürünmesiyle ziyaretçilere görsel şölen sunan, kamp alanları, turistik tesisleri ve eşsiz doğasıyla yoğun ilgi gören, özel ve halk plajları ile çevre illere de hizmet veren Hazar Gölü’nde tekne turuna katıldı. Ayrıca heyete, halk arasında "Batık Şehir" adıyla bilinen ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne kaydettirmek için harekete geçirilen tarihi yerleşim alanı hakkında bilgiler verildi.

Tanıtım programının son ayağında Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı hasan Özkan,  Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, Malatya Kültür ve Turizm İl Müdürü Çetin Şişman, Elazığ Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Demirdağ ve kamu, özel sektör ve sivil toplum temsilcilerinin de katılımıyla Fırat Turu Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda TÜRSAB Orta Anadolu acente temsilcileri dört günlük Malatya-Elazığ turizm tanıtım programı çerçevesinde edinmiş oldukları izlenimleri ve iyileştirme önerilerini aktadırlar. Gerek Malatya gerekse de Elazığ’ın doğa, tarih, kültür ve gastronomi turizmi açısından önemli değerler barındırdığını ifade eden TÜRSAB acente temsilcileri Malatya-Elazığ rotasını içeren turlar düzenleyeceklerini beyan ettiler.

Değerlendirme toplantısının ardından Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım tarafından TÜRSAB acente temsilcilerine Elazığ’ın simgelerinden olan sekiz köşe şapka hediye edilerek, Gakko sertifikası verildi.


Copyright © 2016 www.fka.gov.tr Tüm Hakları Saklıdır