2021 Yılı Dış Ticarette Uzmanlaşma Programı Tamamlandı
Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) tarafından TRB1 Bölgesinde (Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli) Dış Ticaret Eğitimleri ile Uygulamalı İhracata Başlama Danışmanlığı Programı düzenlendi.

Eylül ve aralık ayları arasında gerçekleştirilen programlarda ilk etapta Bingöl, Elazığ ve Malatya'da 2'şer gün (8 saat/gün) yüz yüze, Tunceli ve diğer illerde gerçekleşen yüz yüze eğitimlere katılamayan firmalar için de online ortamda yine 2 gün (8 saat/gün) olmak üzere uygulamalı dış ticaret eğitimleri verildi.

Daha sonra ise program için toplanan başvurular arasından seçilen 18 firma için ekim, kasım ve aralık aylarında firma başına her ay 3 saat yüz yüze, 3 saat te online danışmanlık programı yürütüldü.

Bu danışmanlık programı kapsamında her bir firma ile iki dış ticaret uzmanı eşleştirilerek faaliyetler yürütüldü.

Düzenlenen iki günlük eğitim programı kapsamında ilk gün eğitiminde Dış Ticarette Teslim ve Ödeme Şekilleri, Dış Ticarette Kullanılan Belgeler ve Mevzuat Uygulamaları, İhracatta Uygulamalı Hedef Pazar Belirleme Çalışması ( Trademap Kullanımı ), İstihbarat Siteleri, Serbest Ticaret Anlaşmaları ve Dahilde İşleme Rejimi (DIR) gibi konular anlatılmış olup ikinci günde katılımcılara İhracatta Dijital Olarak Hazırlık ve Sosyal Medya Uygulamalarının Kullanımı, E -İhracat Uygulamaları ile B2B Sitelerinin Kullanımı, İkili İş Görüşmeleri ve Uluslararası Fuarlara Hazırlık Sürecinin Yönetimi ve İhracatta Devlet Desteklerinin Kullanımı konuları anlatıldı.
 
“Uygulamalı İhracata Başlama Danışmanlığı Programı”
 
Danışmanlık faaliyetleri kapsamında ise üç ay süren programda 18 firmaya toplam 324 saat danışmanlık hizmeti sağlandı.

Programın ilk ayında yüz yüze ve online görüşmeler sırasında, firmalarla tanışılmış, proje içeriği anlatıldı, üretim tesisi ve iş akışları incelendi, firmaların ihracata konu ürünleri tanındı ve GTİP kodları tespit edilerek firmaların mevcut durumu ile danışmanlık hizmetinden beklentileri konusunda bilgi alışverişinde bulunuldu.

İkinci ayda pazar analizleri ile hedef pazarların belirlenmesi, serbest ticaret anlaşmaları ve ihracatçılara sağladığı faydalar, ihracatta fiyat hesaplama ve kullanılabilecek ödeme yöntemleri, hedef pazarlar için lojistik, navlun, nakliye ve sigorta yöntemlerinin belirlenmesi ve destek yönetim sistemi ile DIR işlem süreçleri gibi konu ve süreçler hakkında bilgiler verildi.

Programın üçüncü ve son ayında ise firmalar için potansiyel alıcı listelerinin belirlenmesi ve rakip analizleri, ihracatta fiyat stratejisinin oluşturulması, hedef pazarlarda karşılaşılabilecek olası zorluklar ve çözüm önerilerini belirlenmesi, ihracatta ofis operasyonlarının yönetilmesi ve firma ihracat evraklarının hazırlanması noktasında yönlendirme, ihracatta temsilcilik ve acenteliklerin süreçlerinin oluşturulması, potansiyel müşterilerle iletişime geçilmesi ve pazarlama süreci başlangıcı hizmetleri verilmesi faaliyetleri yürütüldü.

Eğitim programlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu, Dış Ticaret Eğitimleri ile Uygulamalı İhracata Başlama Danışmanlığı Programının çok verimli geçtiğini söyledi.

Yoğunlu, ajans olarak eğitim ve danışmanlık programlarına önem verdiklerinin altını çizerek, şöyle konuştu:

“Ajansımız tarafından belli aralıklarla çeşitli konularda şimdiye kadar çok sayıda eğitim programı düzenledik. Eğitim programlarımıza bundan sonra da devam edeceğiz. Programlarımız sürecinde ilk aydanitibaren firmalarımızın ve ihracat ürünlerinin tanınması ile birlikte, firmalar için pazarlama çalışmalarına da başlanıldı. Bu çalışmalar sonucunda bazı firmalarımız yurtdışından potansiyel alıcıları ile buluşturulmuş olup, ilk etapta ürün portföyünün değerlendirilmesi ve numune talebi gibi süreçlere devam edilmektedir. Dış Ticarette Uzmanlaşma Programımızı 2022 yılında da uygulamayı planlıyoruz.”
 
İçerik Görselleri



Copyright © 2016 www.fka.gov.tr Tüm Hakları Saklıdır