Bingöl’de 22 İşlik Kapasiteli İŞGEM Kurulacak
Vali Yavuz Selim KÖŞGER başkanlığında, Avrupa Birliği - Türkiye “Mali İşbirliği” çerçevesinde Katılım Öncesi Yardım Aracı kapsamında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın uyguladığı “Rekabetçi Sektörler Programı”ndan yararlanarak Fırat Kalkınma Ajansı tarafından Bingöl İl Özel İdaresi, Bingöl Belediyesi ve Bingöl TSO ortaklığında yürütülen “Bingöl’de İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Kurulması” projesinin uygulama başlangıç toplantısı yapıldı.
 
Toplantıya Vali Yavuz Selim KÖŞGER’in yanı sıra Bingöl Belediye Başkan V. Halim SUGÜ, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mesut ÖZTOP, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB Mali Programları Daire Başkanı Murat ALTUN, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet IŞIK, FKA Bingöl Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü İsa TELİMEN, Bakanlık ve Ajans uzmanları ile projenin müşavirlik bileşeni yüklenicisi olan SWECO firması ve inşaat bileşeni yüklenicisi Balkent İnşaat firması yetkilileri katıldı.
 
Bingöl Valiliği Toplantı Salonu’nda gerçekleşen toplantıda, Bakanlık ve Fırat Kalkınma Ajansı yetkilileri tarafından projeyle ilgili bilgiler paylaşıldıktan sonra yüklenici firmalar tarafından projenin müşavirlik ve inşaat bileşenlerinin uygulama dönemi ile tarafların yapacağı iş ve işlemler hakkında bilgi verildi.
 
220 KİŞİYE İŞ İSTİHDAMI
Bingöl'ün sosyo-ekonomik gelişimine büyük katkı sağlayacak olan İŞGEM projesi tamamlandığında yaklaşık 220 kişiye iş istihdamı sağlayacak.
 
Projeyle, Bingöl’de bir İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) oluşturarak KOBİ’lerin ihtiyaç duyduğu yönetim danışmanlığı desteği, finans kaynaklarına erişim imkânı, uygun koşullarda iş yeri mekânı, ortak ofis ekipmanı ve ofis hizmetleri sunarak girişimciler için en kritik zamanlar olan ilk yılların sağlıklı bir şekilde atlatılması ve KOBİ’lerin büyümelerinin sağlaması amaçlanmaktadır. İŞGEM, Bingöl'de iş ortamını geliştirerek, girişimciliği desteklemeyi ve işsizliği azaltmayı amaçlamaktadır.
 
22 İŞLİK KAPASİTEYE SAHİP
Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi karşısındaki 10 dönümlük araziye yapılacak olan Bingöl İŞGEM’in toplam inşaat alanı yaklaşık 5500 m² olması planlanıyor. İçerisinde çeşitli büyüklükteki (100, 150, 500 m²) 22 atölye, soğuk hava deposu ile yönetim binasının bulunacağı Bingöl İŞGEM’de, 22 girişimciye yer verilecek. İşletmeler şeffaf, adil ve rekabete dayalı bir süreç içinde seçilecek. Girişimcilerin iş planları, profesyonel danışmanlık hizmeti sunan uzmanlar tarafından yeniden tasarlanacak ve ihracat odaklı iş planları oluşturulacak. İŞGEM için bir iş planı ve işletim kılavuzu hazırlanacak ve İŞGEM’in kurumsal kapasitesi artırılacak.
 
YAKLAŞIK MALİYET 5.000.000 EURO (€)
Yaklaşık 4.994.000 EURO (€)’ya mal olacak Bingöl İŞGEM projesine, Avrupa Birliği – Türkiye “Mali İşbirliği, Katılım Öncesi Yardım Aracı Kapsamında, Avrupa Birliği tarafından %85 AB katkısı sağlanacak.
 
REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI NEDİR?
Rekabetçi Sektörler Programı, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali işbirliği anlaşması çerçevesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen, yaklaşık 900 milyon Avroluk bir bütçeyi projeler aracılığı ile kullandıran bir programdır. 2007 yılından bu yana yürütülen Program ile, Türkiye'deki bölgesel farklılıkların dengelenmesi için KOBİ'lerin rekabet gücünün artırılarak sosyal ve ekonomik kalkınma sağlanması amaçlanıyor.
 
Programın, 2007-2013 yıllarını kapsayan ilk döneminde yaklaşık 500 milyon Avro bütçeyle Hatay'dan Sinop'a, Mardin'den Yozgat'a 43 ilde büyük çaplı yatırımlar hayata geçiriliyor. Rekabetçi Sektörler Programı ile KOBİ'lerin altyapı ve teknoloji ihtiyaçlarını karşılayacak ortak kullanım atölyeleri ve üretim tesislerinin kurulması, yenilikçi teknolojilerle üretimin katma değerinin artırılması, finansa erişim ve turizm altyapısının geliştirilmesini sağlayan projelere mali kaynak aktarılıyor.
 
Bu önemli yatırım programı, yüzlerce KOBİ ve işletmeye teknik altyapı, AR-GE, dış ticaret, pazarlama ve işletme yönetimi, lojistik ve depolama gibi alanlarda kendisini geliştirme ve bu sayede iş ve rekabet edebilme gücünü artırarak yeni pazarlara açılma şansı sağlayacak. Artan iş ve rekabet gücüyle, yaratılan yeni iş imkanlarıyla Programın hedef bölgelerinde ekonomik ve sosyal refahın da artırılması hedefleniyor. Öte yandan AB-Türkiye mali işbirliğinin yeni dönemi kapsamında, önümüzdeki günlerde hedef bölgesi tüm Türkiye olarak genişleyecek olan Rekabetçi Sektörler Programı, yenilikçilik ve AR-GE gibi alanları da destek kapsamına alarak kalkınma hamlelerini daha geniş bir coğrafyaya yaymayı planlıyor.
İçerik Görselleri



Copyright © 2016 www.fka.gov.tr Tüm Hakları Saklıdır